Home

Achtergrond 427 x bekeken 4 reacties

Herfkens: Koop meer uit Afrika

Europeanen moeten meer groente, katoen en andere producten kopen van Afrikaanse boeren.

Op die manier kunnen de boeren aan de armoede ontsnappen.

Dat vindt Eveline Herfkens, oud-minister van Ontwikkelingshulp en nu speciaal adviseur bij de Verenigde Naties wat betreft armoedebestrijding. Ze sprak donderdag in Brussel op een VN-conferentie over armoede en handel.

Herfkens hekelt het Europees landbouwbeleid, dat volgens haar Afrikaanse boeren geen kans geeft. ”Ik zag dertig jaar geleden een Europees project om meer melk te produceren in Afrika. Maar de boeren raakten de melk aan de straatstenen niet kwijt, omdat Europa tegelijk melkpoeder dumpte. Dat probleem bestaat nog steeds.”

De oud-minister van de PvdA wil dat Nederland en andere EU-landen meer ruimte geven aan producten uit Afrika en stoppen met het dumpen van Nederlands melkpoeder in Afrika.

Herfkens ziet genoeg Afrikaanse producten voor Europese consumenten. ”Denk aan katoen. Nu krijgen Griekse boeren nog subsidie om katoen te telen. Terwijl het goedkoper kan in Afrika”. Bekende voorbeelden zijn ook bloemen uit Kenia en boontjes uit Ethiopië.

Ze vindt niet dat de honger in Afrika toeneemt als Europeanen daar het eten wegkopen. Integendeel, de Afrikaanse boeren zijn volgens haar de sleutel naar de bestrijding van de armoede. Twee derde van de armen woont namelijk op het platteland.

De oud-minister vermoedt ook niet dat de recessie een hindernis is. ”De recessie leidt ertoe dat de ministers van Financiën zich geen heilige koeien meer kunnen veroorloven, zoals het dure Europese landbouwbeleid. Landen die niet de gewenste 0,7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp willen geven, kunnen altijd nog als vijgeblad de misstanden in de handel aanpakken.”

Herfkens ziet nu meer steun dan ooit voor haar pleidooi. ”Toen ik jaren geleden vroeg om een ander Europees landbouwbeleid waren het alleen mensen uit de ontwikkelingssamenwerking die zich hier druk over maakten. Nu zijn het ook de milieubeweging en mensen die voor eerlijk delen zijn.”

De PvdA’ster bestrijdt dat de Europese boeren armer worden als de Afrikaanse producten deze kant op komen. ”Moet je eens kijken waar de Europese landbouwsubsidies naar toe gaat. Die cijfers staan op internet. Wel 90 procent gaat niet naar kleine boeren, maar naar grote bedrijven.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Herfkens kan ook goed haar eigen armoede bestrijden met declaraties

 • no-profile-image

  gert

  De VN deelt in Afrika gratis voedsel uit .omdat er zgn.. hongersnood is ,daar kunnen de Afrikaanse boeren nooit tegen concureren,de VN heeft boter op zn.hoofd,bij de VN wordt ook flink gedeclareerd door de Bobo,s,we weten van Herfkens ook wel waar het geld blijft

 • no-profile-image

  ED

  Hoewel uit Dr, ben ik het toch geheel eens met Gert. Als integer persoon kan je helemaal niet werken voor de VN. De VN houdt zich o.a. bezig met structurele voedselhulp, iets schadelijker kan ik op het moment niet verzinnen. Hoewel ze wel gelijk heeft wat betreft landbouwsubsidies die moeten er ook af. Maar verder is er maar 1 continent welke Afrika kan helpen, en dat is Afrika. Dat pappen en nat houden werkt averechts.

 • no-profile-image

  Han

  Strak plan van Herfskens, de multi nationals uit binnen en buitenland van omzet voorzien. ze denkt toch niet dat de Chinezen en Arabieren landbouw grond kopen in Afrika als ontwikkelingswerk. Wel erg naïef en dan ook de Grieken nog even een trap na geven, nu ze nagenoeg failliet zijn. echt weer iets voor links om zijn / haar linkse broeders af te vallen ter wille van eigen eer en goede sier!! Of moet ik uitgaan van een zeer kort zichtig denk vermogen?

Of registreer je om te kunnen reageren.