Home

Achtergrond

HempFlax contracteert ruim 1.000 hectare hennep

Hennepverwerker HempFlax heeft 1.008 hectare hennep gecontracteerd.

Daarvan ligt 320 hectare net over de grens met Oude Pekela, waar het bedrijf is gevestigd. Vorig jaar heeft HempFlax 780 hectare hennep geoogst, waarvan 260 hectare in Duitsland is geteeld.

Bedrijfsleider Mark Reinders verwacht dat de afzet van hennepvezels aantrekt. "Wat dit jaar wordt geoogst verkopen we pas volgend jaar. We denken dat de afzet aantrekt. De olieprijs stijgt, waardoor het prijsverschil tussen natuurlijke vezels en kunstvezels kleiner wordt. De autoverkopen trekken aan. We maken onder andere dashboards en deurbekleding van vezelhennep."

Vorig jaar heeft HempFlax gemiddeld 8,3 ton droog hennepstro per hectare geoogst. Reinders: "Veel telers oogstten meer dan 10 ton stro. De uitschieter was 12,5 ton. We streven naar hogere hectareopbrengsten. Dat verhoogt het saldo voor de teler en het bespaart HempFlax oogstkosten."

Bij een gemiddelde opbrengst van 8,3 ton is een saldo mogelijk van 700 tot 750 euro per hectare waarbij de eigen arbeid niet wordt gerekend, stelt Reinders. "Dat is hoger dan bij wintertarwe met de huidige graanprijzen. Bovendien heb je bij tarwe acht uur per hectare aan arbeid nodig. Bij hennep is dat vier uur. Die arbeidskosten moet je ook rekenen, want de eigen uren van de akkerbouwer zijn geld waard."

Of registreer je om te kunnen reageren.