Home

Achtergrond 207 x bekeken

Handel via de lucht komt maar langzaam op gang

De internationale handel in groente en fruit begint langzaam weer volgens normale patronen te lopen, nu het luchtruim weer open is.

Dat blijkt uit een rondgang langs im- en exporteurs uit binnen- en buitenland. Volgens Paul Schriel van exporteur Olympic Fruit gaan vooral nog ad hoc zendingen groente en fruit de lucht in. "Er wordt nog niet op schema gevolgen, doordat vliegtuigen op verkeerde posities staan. We verzenden nu vooral spotpartijtjes naar bestemmingen als Nairobi, Hongkong of Lagos. De vluchten voor de grote volumes zoals Dubai komen mondjesmaat op gang. Toch doen we alweer driekwart van de vrachten."

Schriel verwacht begin volgende week weer normale schema’s aan te kunnen houden. Sommige vliegtuigmaatschappijen rekenen hogere tarieven voor de luchtvracht. "KLM heeft het kilotarief met 5 cent verhoogd. De betere betalende vracht gaat vaak voor op groente en fruit."
Importeur Natures Pride importeert weer uit landen als Zuid-Afrika. "We importeren vanavond en zaterdag babygroente. Dat doen we normaal ook twee keer per week," zegt inkoper Theo Benjert. In Zuid-Afrika heeft de oogst en verpakking ook stilgelegen en komt nu weer op gang. "Telers daar zijn ook inkomsten misgelopen."

Van den Berg Roses teelt op 70 hectare grootbloemige rozen, middels, in Kenia. Normaliter komen dagelijks circa 600.000 rozen naar Aalsmeer. Arie van den Berg: "We zijn als bedrijf gedwongen geweest 1,2 miljoen stelen te vernietigen, want lokale afzet is onmogelijk. Dat is toch een mooie som geld die je verliest, en onverzekerbaar."

De vaste vervoerder, Martinair, liet de vliegtuigen niet wachten op Nairobi waardoor het vliegverkeer langzaam op gang komt. "De vliegtuigen zijn met name naar Azië en het Midden-Oosten gestuurd en druppelen nu binnen. We oogsten volop, maar kunnen pas ongeveer 60 procent wegzetten in Europa." Het Chinese bedrijf van Van den Berg is niet geraakt, omdat er voor de lokale markt geteeld wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.