Home

Achtergrond 326 x bekeken 1 reactie

Groot kan ook duurzaam zijn, CDA

De CDA’ers Cees Veerman en Joop Atsma hebben groot gelijk met hun kritiek op het concept-verkiezingsprogramma van hun eigen partij, vindt 62 procent van het panel.

Het concept-verkiezingsprogramma van het CDA is bekend geworden, net als dat van veel andere partijen, in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Nu is op dat program pittige kritiek losgekomen. Niet van de buitenwacht, maar van binnenuit. En nog wel van twee zeker in de landbouw prominente partijleden: oud-LNV-minister Cees Veerman en Tweede Kamer-lid Joop Atsma. Hun kritiek? Het CDA-concept zou te veel de schijn wekken dat vooral kleinschalige landbouw duurzaam is en te weinig benadrukken dat ook grootschalige landbouw dat kan zijn. Boerderij vroeg aan zijn lezerspanel: wat vindt u hiervan?

Meerderheid eens met kritiek op CDA-concept

Het panel stemt met bij meerderheid in met de kritiek van Veerman en Atsma. 62 procent koos bij de meerkeuzevraag hierover dit antwoord: ‘Een grote schaal kan duurzaam zijn en juist het CDA als plattelandspartij zou dat moeten begrijpen’.

28 procent: klein bedrijf meestal duurzamer

Een veel kleinere groep van 28 procent zei: ik deel de kritiek niet, een klein bedrijf is meestal duurzamer, goed dat het CDA dat nu ook ziet. 10 procent wist geen antwoord op de vraag.

Slecht nieuws voor boeren

Dat CDA-coryfee, wetenschapsman én boer Cees Veerman landbouwpassages in het concept-verkiezingsprogramma naar eigen zeggen met enige verbijstering heeft gelezen, kan geen goed nieuws zijn voor boeren, maar ook niet voor de CDA-top. Zeker nu ook Joop Atsma zich achter Veermans bezwaren heeft geschaard. Welke rol speelt de landbouw eigenlijk nog echt in de partij die altijd dé boerenpartij heette te zijn? In welke mate beginnen de bij veel andere partijen al lang erg invloedrijke randstad en grachtengordel nu ook het CDA in te palmen? Die vraag ligt nu ook steeds indringender op tafel bij de christendemocraten.

Beschadigde Balkenende

Een andere ontwikkeling binnen het CDA onderstreept bovenstaande vraag nog eens. Premier en CDA-voorman Balkenende is omstreden, inmiddels tot in de eigen partij. Voor velen is hij zelfs aangeschoten wild. Toch heeft het CDA de Zeeuw definitief weer tot lijsttrekker benoemd. Daarmee gaat de partijtop in tegen de vele signalen, ook in de eigen partij en zeker in de boerenachterban, dat Balkenendes politieke houdbaarheid verstreken is. Hierover kreeg het lezerspanel de volgende vraag voorgelegd: betekent dit dat het CDA blijkbaar niet heeft geluisterd naar de morrende (boeren)achterban? Een meerderheid van 59 procent bevestigt dit. Er is, zegt het panel dus, niet naar de achterban geluisterd met de nieuwe kans voor Balkenende. 26 procent is het hiermee niet eens. 15 procent weet het niet.

Word ook lid van het panel!

Ook uw mening laten meetellen? Geef u op voor het lezerspanel van Boerderij.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Onze politici zowel Links als Rechts zouden eens tijd moeten nemen om te Google op sustainable Farming in o.a. Amerika dan zullen ze zien dat hier hele grote Catle Farmers het qua landinrichting en natuur behoud beter doen dan onze keuterboertjes de knuffels van de linkse natuur lobby. Natuur moet je niet naast je bedrijf bedrijven maar op je bedrijf in passen. Hier is geen Natuur 2000 voor nodig maar wederzijds begrip. Een term die in politiek en ambtelijk Den Haag zoek geraakt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.