Home

Achtergrond 227 x bekeken

Grondprijs vraagt nuance

Het Kadaster meldt opnieuw een recordprijs.

De gemiddelde grondprijs voor een hectare grasland was nooit hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Bij de transacties die het registreerde werd een gemiddeld bedrag van 36.459 euro per hectare betaald. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 2009.

Als je alleen naar de cijfers kijkt, lijkt het alsof de bomen tot aan de hemel groeien. Maar de cijfers vragen zeker nu enige nuance. Agrarische makelaars melden dat de grondmarkt de afgelopen maanden vrijwel stil lag. Door de lage melkprijs van het afgelopen jaar maken veel melkveehouders een pas op de plaats als het gaat om investeren in grond.

Een uitzondering geldt voor op lokaal niveau, waar meerdere bedrijven bij elkaar gevestigd zijn die allemaal verder willen. Wanneer rondom deze bedrijven grond beschikbaar komt, geldt de regel 'Buurmans grond komt maar één keer te koop'. De ondernemers bieden tegen elkaar op. Zij zijn bereid hiervoor extra geld te betalen. En deze transacties gelden nu als basis voor de gemiddelde grondprijs. Het is dus niet vreemd dat de gemiddelde grondprijs stijgt, maar het geeft wel een vertekend beeld.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.