Home

Achtergrond

Groei vleesvraag vraagt om hogere prijs

De Britse verkopen van rundvlees zitten na een slecht jaar de laatste weken weer in de lift.

Bovendien koopt de consument ook weer duurdere stukken vlees. Omdat er nog meer ruimte in de markt zit, moeten ook de vlees- en veeprijzen omhoog, zodat zowel boeren als winkeliers van de groeiende populariteit van rundvlees kunnen profiteren. Dat betoogt Kim Haywood, directeur van de National Beef Association (NBA), de Britse organisatie van rundveehouders.

Volgens NBA is in het eerste kwartaal bijna 4,5 miljoen euro meer besteed aan rundvlees dan een jaar geleden. "In volume gezien liggen de verkopen echter nog altijd 8 procent onder het niveau van vorig jaar. Dat betekent dat er ruimte is voor meer groei. Winkels kunnen daarvan profiteren door de prijzen te verhogen. Bovendien kunnen de veeprijzen dan weer omhoog, zodat ook boeren er beter van worden. Die prijzen dalen al sinds januari, maar daar is nu duidelijk geen enkele reden meer voor."

Haywood waarschuwt de vleesketen voor dreigende tekorten als vee te weinig op blijft brengen. "We hebben al een door minder aanvoer veroorzaakte prijsschok gezien bij lammeren. Er is altijd het gevaar dat de vleesaanvoer gaat teruglopen als de boeren te lang niet voldoende kunnen verdienen. Dat zou dan ook betekenen dat de winkels minder met vlees verdienen omdat er gewoon minder te verkopen valt."

Of registreer je om te kunnen reageren.