Home

Achtergrond

Groei buitenlandse markten helpt export groothandel

Nederlandse exporteurs profiteren van herstel op de wereldmarkt.

Dat concludeert ING Economisch Bureau. De agrarische groothandel zal volgens ING dit jaar 2,4 procent meer volume afzetten. Een jaar eerder groeide het afgezette volume al met 2,5 procent.

De economie kromp in 2009 extreem met 4 procent. ING denkt dat de totale uitvoer uiteindelijk met 4,3 procent zal stijgen, wat resulteert in een economische groei van 1,4 procent. De landen die de Nederlandse economie uit het slop helpen trekken liggen voor het eerst ver weg: China, India en de VS.

Groothandels die zich vooral richten op de Nederlandse markt zullen ook in 2010 nog te maken hebben met slechts een beperkte groei van de eindvraag. De consumptie groeit in Nederland volgens de Amsterdamse bank immers nog met gemiddeld een half procent. In de voedingssector zal de consumptie volgens ING licht groeien.

De groothandel in agrarische producten en in mindere mate de voedingsmarkt heeft volgens ING te maken met omzetdruk vanuit lagere prijzen. Die zijn volgens ING maar deels te herleiden tot de crisis en vooral het gevolg van de dominantie van supermarkten en het feitelijk te grote aanbod van bijvoorbeeld aardappelen, groenten en fruit.

ING verwacht voor dit jaar lichte prijsstijgingen. Dat moet ook bijna wel omdat eind 2009 de prijzen van fruit en groente nog respectievelijk 9 en 7 procent lager lagen dan een jaar eerder. Omdat herstel meer dan ooit afhankelijk is van herstel ver van huis, blijft herstel van de exporten onzeker, aldus de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.