Home

Achtergrond 254 x bekeken

'Groei biologisch vraagt om meer rassenontwikkeling'

De consumptieve bestedingen aan biologische producten groeit structureel met ruim 10 procent.

Het biologisch areaal groeit met gemiddeld 7 procent in iets mindere mate mee. Volgens Bertus Buizer van Buizer Advies liggen hier kansen voor de Nederlandse kweek- en handelshuizen.

Veredelaars kunnen ketengericht rassen kweken die ook voor de gangbare sector meerwaarde hebben. Met bijvoorbeeld een goede N-, P- en K-efficiëntie, ziekteresistentie, stabiele opbrengsten, smaak en hoog rendement.

Buizer schreef hierover een rapport in het kader van Organicseeds.nl, een pilotproject voor productie en afzet van biologisch uitgangsmateriaal. Hieraan nemen 22 Nederlandse kweek- en handelsbedrijven uit plantaardige sectoren deel.

Graan lijkt in het vergeethoekje te komen, terwijl het gewas juist zo belangijk is in de vruchtwisseling. Ook veevoergewassen verdienen meer aandacht van de Nederlandse kweekbedrijven, meent Buizer. "De veehouderij is verantwoordelijk voor de helft van de groei van het areaal biologische landbouw in Europa, terwijl er nog te weinig goede rassen voor zijn."

Kosten weerhouden sommige kweekbedrijven ervan om in de biologische veredeling te duiken: "Ze vinden dat het areaal biologisch te klein om een veredelingsprogramma op los te laten. Met de aanhoudende groei van het biologische areaal ziet de toekomst er zonniger uit. Landen als Frankrijk, Italië en Spanje worden steeds interessanter voor de export van uitgangsmateriaal voor de biologische teelt."

Of registreer je om te kunnen reageren.