Home

Achtergrond

Griekenland verwacht half mei eerste leningen

De Griekse regering verwacht binnen vier weken het eerste deel van de financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te kunnen ontvangen.

Dat zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou vrijdag. "We verwachten de eerste fondsen via het mechanisme voor 19 mei te ontvangen'', aldus Papaconstantinou.

Griekenland diende vrijdag officieel een verzoek in bij de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank om het hulpmechanisme, dat eind maart aan de Grieken werd voorgesteld, te activeren. Dat plan voorziet in 45 miljard euro aan noodkredieten voor Griekenland, waarvan ongeveer een derde zou worden verstrekt door het IMF.

Sinds deze week onderhandelen delegaties van het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank (ECB) in Athene met de Griekse regering over de voorwaarden voor steun. Het IMF is bereid om snel te handelen, zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn vrijdag. "We werken al weken nauw samen met de Griekse autoriteiten. We zijn bereid het verzoek snel te behandelen'', stelde de Fransman in een verklaring.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de Grieken met een geloofwaardig plan moeten komen voor de bestrijding van het overheidstekort, dat momenteel op 13,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt geschat. Dat bezuinigingsprogramma moet door het IMF en de ECB worden goedgekeurd voordat er hulp kan worden verstrekt, stelde zij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.