Home

Achtergrond

Greenery voert nieuw duurzaamheidslabel

Afzetorganisatie The Greenery heeft een nieuw duurzaamheidslabel voor groente en fruit gelanceerd.

Het label, Nature Counts genoemd, is voor telers die zich onderscheiden op duurzaamheid.

"Nature Counts is geen keurmerk maar bedoeld als communicatiemiddel naar afnemers en een stimulans voor telers", aldus Philip Smits van The Greenery. Tomatenbedrijf A + G Van den Bosch uit Bleiswijk, het eerste bedrijf dat teelt met aardwarmte, gaat als eerst het label voeren. The Greenery maakte het duurzaamheidsinitiatief vandaag bekend in Tomato World.

Een jury van vertegenwoordigers uit teelt, wetenschap, handel en detailhandel wijst het label twee maal per jaar toe aan producten van telers die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Daarbij wordt gelet op onder meer energieverbruik, gewasbescherming, verantwoord omgaan met medewerkers, afval en natuur en landschap. "Telers die in aanmerking willen komen voor het Nature Counts-label moeten uitzonderlijk scoren op een van deze thema’s en bovenmatig op de andere gebieden. Gezien de strenge eisen zal een beperkt aantal producten het predikaat krijgen", aldus Smits.

Stimuleren duurzaamheid

Het Nature Counts-label heeft de vorm van een vlinder met daarin groen 'vink-teken' en wordt toegekend voor drie jaar. Daarna beoordeelt de jury het concept opnieuw. Zowel telers als klanten kunnen het label vrijblijvend voeren.

The Greenery wil met Nature Counts de duurzaamheid in de tuinbouwsector stimuleren. Het label wordt ingezet om klanten en consumenten over duurzame producten te informeren. "Enkel producten die bewezen succesvol zijn kunnen in aanmerking komen voor het label." Telers die met hun duurzaamheidsproject (nog) niet direct aan voldoen krijgen een vermelding op de website www.naturecounts.com.

Volgens Smits is er een woud aan duurzaamheidslabels ontstaan. "Eerst moeten we onze klanten van de meerwaarde van Nature Counts overtuigen, dan volgt de consument."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.