Home

Achtergrond

Greenery sluit contract hardfruit met keten Plus

Handelshuis The Greenery is de nieuwe leverancier van appels en peren van supermarktketen Plus.

Over de hele linie slaagde The Greenery er in 2009 niet in het aandeel van de afzet naar Europese supermarkten volgens plan te laten groeien.

The Greenery sloot met Plus recent een hardfruitcontract. Dat betekent voor de afzetorganisatie een nieuwe klant in het binnenlandse supermarktkanaal. Volgens topman Philip Smits toont dat aan dat The Greenery meer product levert aan de winkelketen waarvoor het al het verstransport verzorgt. Vanuit het distributiecentrum van Hollander Barendrecht distribueert de afzetorganisatie een belangrijk deel van het vers (zuivel, vlees en AGF) van de Plus-winkels. De kritiek van telers was dat zij te weinig terugzien van de forse investeringen.

Plus neemt het meerendeel van de AGF af bij andere leveranciers. Smits: "Ik denk dat ons aandeel groeit. De laatste jaren zit er een constante groei in. Nu hebben we ook het contract voor fruit."

Iets meer dan de helft van de Greenery-producten werd in 2009 afgezet bij supermarkten. Dat aandeel groeide licht, maar dat lukte niet voor het hele assortiment. Oorzaken zijn de crisis, het wegvallen van belangrijke exportmarkten en de veranderde consumptiepatronen. Bij die directe contracten ziet Smits weinig verschuiving, wel is er meer focus op prijs. "In Engeland worden normale seizoenscontracten afgesloten voor volume en kwaliteit. Wel is meer ruimte voor prijsschommeling."

Volgens coöperatie Coforta (voorheen The Greenery) is de doelstelling voor de uitbetaalprijs wel gehaald door het handelshuis. Een uitzondering vormt trostomaten, daar slaagde het handelshuis niet in de opdracht de hoogste uitbetaalprijs te realiseren. "In 2009 is voor trostomaten een andere tactiek gevolgd. Dat werkte niet goed uit. Bij de andere negen producten was de prijs wel de beste", verklaarde Cofortavoorzitter Theo Ammerlaan. De groeidoelstelling van de coöperatie werd niet gehaald. De totale omzet daalde 10 procent, de leden-omzet zakte 17 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.