Home

Achtergrond

Greenery houdt resultaat overeind

The Greenery heeft in 2009 ondanks een fors omzetverlies het bedrijfsresultaat laten groeien naar 14 miljoen euro (10 miljoen in 2008).

De stijging is vooral het gevolg van een bezuinigingsoperatie van 10 miljoen euro in 2009. De ledenomzet daalde 17 procent naar 633 miljoen euro, door de zware prijsdruk in belangrijke productgroepen als glasgroente. De totale omzet kwam uit op 1,6 miljard euro.

The Greenery zag het aandeel op de Duitse markt in 2009 aanzienlijk teruglopen doordat het niet mee wilde gaan in scherpe prijsacties van prijsvechters. Het volume naar het Verenigd Koninkrijk groeide wel licht, maar door de daling van de waarde van het Britse pond daalde de exportwaarde 15 procent.

The Greenery presenteerde op de persconferentie het nieuwe samenwerkingsmodel. De twee verkooppartijen (Greenery BV en Coforta) komen onder een nieuwe holding, waarvan Philip Smits de leiding heeft. Hij is verantwoordelijk voor de afzet van het complete pakket groente en fruit binnen de coöperatie. Voor de holding is gekozen om de afzet niet te laten versnipperen. "Het risico zou zijn dat de twee verkoopkantoren elkaar zouden bevechten bij dezelfde klanten, de binnenlandse handel." Smits blijft ook topman van het handelshuis The Greenery. Voor het verkoopkantoor Coforta is Peter de Wit aangetrokken als directeur. Hij rapporteert aan Smits.

Het handelshuis The Greenery krijgt met de nieuwe structuur een zwaardere winstdoelstelling, die voor 2010 uitkomt op negen miljoen euro. Dat zal de komende jaren aangescherpt worden, stelde hij. Smits stelde verder over een nieuwe bezuinigingsronde na te denken. Het handelshuis The Greenery krijgt minder product te verwerken dan verwacht. "We hadden gerekend op 70 procent, maar dat lijkt nu 60 procent te worden. We zullen daar binnenkort een besluit over nemen." De overige veertig procent loopt via het verkoopkantoor Coforta, de nieuwe zusterorganisatie van handelshuis The Greenery.

Of registreer je om te kunnen reageren.