Home

Achtergrond

Greenery: groei exclusief ras beter beheren in markt

De clubrassen Rubens en Junami ontkomen niet aan de prijsdruk op de appelmarkt.

Volgens The Greenery komt dat door een overaanbod aan appels, maar is het ook lastig een effectieve strategie te ontwikkelen met meerdere partijen, zoals bij deze rassen in Inova Fruit.

Volgens topman Philip Smits van The Greenery is het belangrijk duidelijke afspraken te maken en de productie pas langzaam te laten groeien. "Bij de nieuwe peer Sweet Sensation hebben we dat in eigen beheer. Dan is het makkelijker te bewaken."

Hij wilde niet zeggen of het aanbod van Rubens en Junami te sterk is gegroeid. Wel stelde voorzitter Theo Ammerlaan van Coforta (voorheen coöperatie The Greenery) bij de presentatie van de jaarcijfers dat de afzetstrategie van de Inova-rassen voor verbetering vatbaar is. "Bij de regie over Rubens staan we toch meer op afstand." Of het schort aan samenwerking tussen Fruitmasters en Greenery wilde hij niet zeggen.

Nederlandse prijzen voor appels behoren tot de laagste in Europa. De versnippering aan afzetkant is groot, stelt Ammerlaan. Hij hoopt dat de modellen van de NFO een basis zijn voor samenwerking. The Greenery praat nu niet over samenwerking met andere afzetpartijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.