Home

Achtergrond

"Graan groeit nauwelijks door droogte en kou"

De granen groeien nauwelijks door de combinatie van koude nachten en veel zon overdag.

Dat stelt adviseur Bert Westhoff van gewasbeschermingsmiddelenproducent BASF. “Daarom adviseren wij telers om voorzichtig te zijn met snelwerkende groeiregulatoren. Het is belangrijk dat de werking van de groeiregulator gelijk opgaat met de groei van het gewas.”

Volgens BASF-adviseur Guus Bergmans veroorzaken de koude nachten en de droogte een onregelmatige stand van de tarwe in Zuid-Nederland. “Ondanks dat de computermodellen infectiekansen voor meeldauw en gele roest aangaven is nu eigenlijk alleen meeldauw te vinden. Septoria speelt nauwelijks een rol.”

BASF ziet tussen bietenpercelen grote verschillen. “In het zuidwesten staan de eerste percelen in het vierde-bladstadium. In het Noorden wordt nog gezaaid.”

Volgens Westhoff zullen de bieten hard gaan groeien als het verwachte warme weer er komt. “Ook andere gewassen kunnen de warmte goed gebruiken. Want de kou in combinatie met droogte zorgen voor groeistagnatie en gebreksverschijnselen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.