Home

Achtergrond

'Gerstprijs blijft onder druk staan'

De prijzen van gerst blijven voorlopig onder druk staan.

Dat komt door de grote voorraden wereldwijd. De krimp van het areaal is onvoldoende voor prijsherstel.

Dat stelt het Australische graanhandelsbedrijf AWB. Het bedrijf heeft de gersttelers in Australië lagere gerstprijzen in het vooruitzicht gesteld. De hoge koers van de Australische dollar bemoeilijkt volgens AWB de export van gerst en dat drukt de prijs.

Maar directeur Mitch Morison van AWB stelt dat vooral de grote voorraden wereldwijd de gerstprijs drukken. En er zijn geen vooruitzichten op een herstel, zegt hij op de website Agrimoney. "De krimp van het areaal is onvoldoende om voor een prijsherstel te zorgen."

Morison verwijst naar cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Die schat dat er op 30 juni aan het einde van dit seizoen ruim 32 miljoen ton gerst wereldwijd op voorraad ligt. Dat is 63 procent meer dan twee jaar geleden.

Door de lage prijzen zaaien akkerbouwers wereldwijd minder gerst in. Volgens het USDA komt het gerstareaal in de VS dit jaar op 1,3 miljoen hectare. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar en het kleinste areaal dat ooit is gemeten in de VS.

De Europese Commissie schat het gerstareaal in de EU dit jaar op 13,2 miljoen hectare. Dat is bijna 6 procent minder dan in 2009. De EU is de grootste gerstproducent ter wereld. Ook in Canada en Australië worden kleinere gerstarealen verwacht.

De Canadian Wheat Board schat de wereldproductie van gerst dit jaar op ongeveer 150 miljoen ton. Dat is bijna 6 miljoen ton minder dan vorig jaar, een daling van 3,9 procent.

Ook de tarweprijs staat wereldwijd onder druk de komende jaren. En ook dat komt door de grote voorraad, stelt analist Steve Sloss van het eveneens Australische graanbedrijf Pentag. Volgens Sloss kan de prijs alleen maar stijgen in het volgende seizoen als er iets drastisch gebeurt tijdens de groei. "Anders komt er voorlopig geen rally in de tarwemarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.