Home

Achtergrond 211 x bekeken

Genomineerden 'Lef-in-lab'-prijs 2010 bekend

Het VARA-programma Vroege Vogels heeft zondagmorgen de vier genomineerden bekendgemaakt voor de jaarlijkse 'Lef-in-lab'-prijs. De vier wetenschappers zijn Didima de Groot, Nynke Kramer, Iris Boumans en Geny Groothuis.

De 'Lef-in-lab'-prijs is een initiatief van de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven (NKCA). Met de onderscheiding wil de Dierenbescherming onderzoek stimuleren dat op "uitmuntende wijze bijdraagt aan het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven.'' In Nederland zijn ongeveer zeshonderdduizend proefdieren.

Didema de Groot ontwikkelde een methode om met stamcellen de ontwikkeling van hersenen na te bootsen. Daardoor kan de veiligheid van stoffen worden onderzocht in een celkweek in plaats van op proefdieren. Nynke Kramer ontwikkelde een methode voor het testen van giftige stoffen waarbij ook gebruik wordt gemaakt van cellen in plaats van dieren.

Iris Boumans maakte CD-rom die mensen die met proefdieren werken, alert maakt op de specifieke momenten waarop je aandacht voor de pijn van een dier stopt of vermindert. Biochemicus Geny Groothuis ontwikkelde tenslotte een manier waarbij bij het testen van geneesmiddelen gebruik wordt gemaakt van dunne plakjes menselijk weefsel afkomstig van stukjes menselijke restweefsel die worden verwijderd tijdens operaties. Volgens Groothuis is het testen op dieren sowieso geen garantie voor een mogelijk zelfde uitslag bij mensen.

Het publiek zal uiteindelijk bepalen wie de winnaar van de prijs wordt. Tot en met Wereldproefdierendag op 24 april kan worden gestemd via www.lefinhetlab.nl. Tijdens de uitzending van 24 april zal bekend worden wie van de vier Cochita Callant opvolgt. Zij won de vorige editie van de 'Lef-in-lab'-prijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.