Home

Achtergrond

Gemeenten zijn meer kwijt aan vorstschade

Gemeenten zijn door de strenge winter veel meer geld kwijt aan het repareren van wegen die beschadigd raakten door de vrieskou.

Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws verrichtte bij twintig grote gemeenten en waarover het programma maandag berichtte.

Om de lokale wegen weer in goede staat te brengen, zijn de gemeenten gemiddeld vijf keer duurder uit dan na de winter 2008-2009. In totaal hebben ze dit jaar 14 miljoen euro uitgegeven. In Groningen stegen de kosten het meest; daar ligt een rekening van 750.000 euro, wat vijftien keer zoveel is als een jaar eerder. Nijmegen was het meeste kwijt aan reparaties; 2,2 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als in 2009.

Rotterdam was tien keer meer kwijt; de stad had een schadepost van een miljoen euro. Daarmee vergeleken vielen de kosten in Amsterdam mee. De hoofdstad was 405.000 euro kwijt, ongeveer vier keer meer dan vorig jaar.

Niet alleen gemeenten hadden te maken met kapot gevroren asfalt. Ook Rijkswaterstaat moest talloze malen uitrukken om gaten in snelwegen te repareren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.