Home

Achtergrond

Ga de BTW uit

Boeren bevinden zich in de luxe positie dat zij zelf kunnen bepalen of ze meedoen met de btw of niet. GIBO Groep adviseert boeren niet automatisch in de landbouwregeling te blijven.

Land- en tuinbouwers bevinden zich in de luxe positie dat zij zelf kunnen bepalen of zij meedoen met de btw of niet. Hoofdregel is dat zij niet meedoen met de btw. Dit wil zeggen dat zij geen btw op hun facturen mogen zetten en dat zij geen btw-voordruk die hen in rekening wordt gebracht kunnen terugvorderen. Een boer of tuinder kan echter wel opteren voor de ‘normale’ regeling. Als zij opteren dan gelden de gewone regels voor wat de omzetbelasting betreft.

Veel agrariërs opteren voor de normale regeling als zij grote investeringen in bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen doen. De omzetbelasting die op deze investeringen drukt, kunnen zij dan bij de fiscus terugvorderen. Voor de berekening of opteren fiscaal loont, wordt er vaak gebruikt gemaakt van speciaal hiervoor geschreven Excel rekenbladen. Eenvoudig gezegd: bij grote investeringen (en hoge overige bedrijfskosten) loont het voor de boer en de tuinder om te opteren voor de normale regeling. Als er geen of lage investeringen zijn (en lagere overige bedrijfskosten) dan is de landbouwregeling in verreweg de meeste gevallen het voordeligst.

Nu is het helaas niet zo dat de agrarische ondernemer willekeurig wel of niet kan opteren. Is eenmaal gekozen voor wel of niet opteren dan zit men er voor een periode van vijf jaren aan vast. Is deze vijfjaarstermijn echter voorbij dan volstaat een brief naar de Belastingdienst waarin wordt aangegeven of wel of niet meegedaan wordt met de normale regeling. Zeker in tijden waarin of aan de opbrengsten- of aan de kostenkant grote veranderingen optreden is het verstandig om te checken of wel of geen optie voor de omzetbelasting nog steeds de juiste keuze is. Een grote (verwachte) daling van de opbrengsten is evengoed een goede reden om van regime te wisselen als grote toekomstige investeringen.

Bron: GIBO Groep

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.