Home

Achtergrond 297 x bekeken

GLB gaat uit van basispremie

De landbouwministers van de belangrijkste agrarische grootmachten in Europa lijken het eens over een aantal grote lijnen van het Europees landbouwbeleid na 2013.

Er blijven voorlopig twee pijlers, er komt een basispremie en er moet een overgangsperiode komen.

De steun kan niet langer worden gebaseerd op betalingen in het verleden, bleek maandag op een conferentie over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in Kopenhagen. Naast landbouwcommissaris Dacian Ciolos, spraken daar de ministers van Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland en Denemarken, alsmede enkele leden van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

Het huidige GLB bestaat uit twee pijlers: de directe inkomenstoeslagen en gelden voor plattelandsontwikkeling. Vrijwel alle sprekers vonden dat dat zo moet blijven. Minister Gerda Verburg sprak zich hier niet expliciet over uit. Verburg heeft eerder wel gezegd dat er op termijn één pijler over kan blijven.

De steun aan boeren in de eerste pijler moet wel meer worden gekoppeld aan maatschappelijke diensten, op het vlak van landschaps- en waterbeheer, dierenwelzijn, milieu en klimaat. Uit de tweede pijler kunnen dan meer lange termijn-investeringen en innovaties worden betaald.

Over de hoogte van het EU-landbouwbudget en de verdeling tussen beide pijlers is er minder eenstemmigheid. Onder meer Nederland lijkt niet veel problemen te hebben met een lager budget.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.