Home

Achtergrond

G20 prijst eigen optreden

De wereldeconomie herstelt sneller dan verwacht van de diepe recessie, vooral dankzij de ongekende maatregelen die overheden in onderlinge samenwerking hebben genomen.

Dat stelden de ministers van Financiën en de centralebankpresidenten van de G20 gisteravond, na hun bijeenkomst voorafgaand aan de halfjaarlijkse bestuursvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De beleidsmakers van 's werelds meest invloedrijke economieën waarschuwden echter dat het herstel niet overal even sterk is en dat de werkloosheid in veel landen nog altijd hoog is. Als de overheidsfinanciën het toestaan, moeten landen voorlopig dan ook doorgaan met het stimuleren van de economie. Er moeten tegelijkertijd wel geloofwaardige plannen worden gesmeed voor de afwikkeling van alle buitengewone maatregelen, stelden zij in hun verklaring.

De leden van de G20 beloofden daarnaast werk te maken van de hervorming van de financiële sector. Voor het einde van het jaar moeten er strengere eisen voor het kapitaal van banken komen. Het IMF moet verder onderzoeken hoe de financiële sector het beste kan bijdragen aan de kosten van de crisis.

De G20, waarin ook opkomende landen als China, India en Brazilië zijn vertegenwoordigd, heeft door de economische crisis de G7, het samenwerkingsverband van de grootste rijke landen, definitief verstoten als belangrijkste overlegorgaan over de wereldeconomie. De ministers van de G7 kwamen traditiegetrouw ook bijeen aan de vooravond van de IMF-vergaderingen. Zij brachten echter geen eigen verklaring meer uit.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, die Nederland vertegenwoordigt bij de IMF-vergaderingen van dit weekeinde, pleitte gisteren voor pragmatische samenwerking tussen de G20 en het bestuurscomité van het IMF, vooral bij de internationale afstemming van economisch beleid. Nederland bezet een van de 24 bestuurszetels bij het IMF, maar maakt geen deel uit van de G20.

Nederland mocht wel aanschuiven bij de vorige drie topontmoetingen van de G20, maar het is nog onzeker of dat ook dit jaar het geval zal zijn. Van der Hoeven gaf aan informeel in de wandelgangen van het IMF te zullen lobbyen voor een uitnodiging. "Ik zal aangeven dat we altijd constructief hebben meegewerkt, maar uiteindelijk gaan wij niet over de uitnodigingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.