Home

Achtergrond

Fusie havens Rotterdam en Amsterdam bepleit

De havens van Rotterdam en Amsterdam moeten veel nauwer gaan samenwerken en mogelijk zelfs fuseren.

De rijksoverheid moet in een nationale havenstrategie de lijnen gaan uitzetten en de nationale welvaart moet uitgangspunt worden in besluiten over omvangrijke investeringen over de havens en het achterland.

Dat is de kern van een advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat aan demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat. "Eén 'Gateway Holland' in plaats van een verzameling grote en kleine havens'', stelt de Raad.

Achtergrond van het advies is dat Amsterdam en Rotterdam nu soms concurreren. Zo kreeg Amsterdam een containerterminal, waar Rotterdam al leidend is in containervervoer. Rotterdam richt zich op cruiseschepen, terwijl Amsterdam daar al goed in is. Door die concurrentie wordt belastinggeld verspild.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.