Home

Achtergrond 358 x bekeken

Funghi en Greenery praten over samenwerking

Telersvereniging Funghi en The Greenery praten over afzetsamenwerking.

Teler Leo Coolen, zelf van The Greenery en lid van de initiatiefgroep versmarkt, spreekt over fusiegesprekken. The Greenery ontkent gesprekken niet. “We zijn met meerdere partijen in de champignonsector in overleg om tot een betere samenwerking te komen. We gaan niet in op afzonderlijke gesprekken.”

Met een afzetsamenwerking of een mogelijk samengaan zou een partij ontstaan met een overgrote meerderheid van Nederlandse champignontelers (vers), mogelijk meer dan 80 procent. Vandaag is een derde overleg gepland tussen beide partijen op instigatie van de initiatiefgroep, die is ingesteld na het betoog van ZLTO-voorman Antoon Vermeer op de CNC-ledenvergadering.

De initiatiefgroep noemt het cruciaal om tot verdere samenwerking te komen. De afzet gaat steeds vaker via de dagmarkt, waarbij de prijzen sterker fluctueren en onder druk komen te staan. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat de opbrengstprijs voor champignons bij telers structureel daalt met 3 procent per jaar.

Volgens Koolen is bij het fusie-overleg nog geen direct zicht op een snelle overeenstemming. Er bestaan verschillen tussen Greenery en Funghi over de afzetvisie, zoals over aanbodafstemming. Nu worden bij overschotten alle partijen verkocht en geen buffers aangelegd voor verwerking. De initiatiefgroep wil hierover afspraken maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.