Home

Achtergrond

Fruitteelt vreest voor kwaliteitsderving door nachtvorst

Fruitadviseurs- en telers zijn niet helemaal gerust op de gevolgen van de nachtvorst op fruit van niet-beregende percelen.

Dat blijkt uit een rondgang. Vooral percelen in Zeeland en Limburg hebben schade aan bloemen opgelopen. "Voor de productie hoeft dat niet erg te zijn, de rui en chemische dunning moeten er nog overheen", zegt Raymond Notermans, voorzitter van NFO Kring-Limburg.

"Maar voor de kwaliteit maakt het wel uit en dat is in een tijd waarin de beste kwaliteit appels al te weinig opleveren dus een risico. Over een week of 6 kunnen we zien wat de effecten zijn."

In Limburg kunnen telers met percelen die in de buurt van de Maas liggen, beregenen. "Maar dat is maar een handvol", aldus Notermans. Een aantal telers heeft het antivorstmiddel Frozil geprobeerd, maar conclusies over de werking kunnen nog niet worden getrokken.

De Zeeuwse fruitadviseur Ad Zuidweg van CZAV is ook nog niet zeker dat de fruitteelt gevrijwaard is van de vorst. "Van sommige clusters op niet beregende percelen zijn twee bloemen bevroren. Dat kan tot vorststrepen en ruwe plekken leiden."

In de nacht van woensdag op donderdag vroor het in Zeeland zo’n 2,5 graden. In Limburg vroor het 4 graden. In andere fruitregio’s is weinig schade. De meeste telers kunnen er beregenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.