Home

Achtergrond 366 x bekeken 3 reacties

Fruitmasters wil beter overleg met telers

Fruitmasters gaat de organisatie aanpassen om beter tegemoet te komen aan wensen van telers.

Volgens Fruitmasters-directeur Rian Verwoert heeft de coöperatie de afgelopen jaren onvoldoende gecommuniceerd met de teler.

Fruitmasters gaat de organisatorische wijzigingen binnenkort met de leden bespreken en wil er tot dan toe niet meer over kwijt. Verwoert deed de uitspraak na de presentatie van het rapport Berenschot over perspectiefvolle ketenmodellen voor de fruitteelt.

Reacties op het rapport lopen uiteen. Sommige telers zeggen geen revolutionaire ideeën te hebben gehoord, terwijl ze daar wel op hoopten, blijkt uit een rondgang langs telers. Kees Rippen van Berenschot onderschrijft de mening dat inderdaad geen nieuwe modellen zijn ontwikkeld.

Het idee van gelijkgestemde telers wordt wel gesteund. "De telersvereniging Conférence kan als voorbeeld dienen", zegt Wimco van de Water uit Beesd. "Het ideaal is dat dit vorm krijgt binnen het model van een korte gesloten keten. De spelregels moeten duidelijker zijn, dus transparantie van producent tot consument."

Het pleidooi van Verwoert voor herpositionering van vrije rassen zoals Elstar door middel van een conceptmatige aanpak, gecoördineerd door Inova Fruit, kan op bijval rekenen, maar zo merkt teler en commissionair Johan de Ruiter uit Erichem op: "Zolang ze in het buitenland de appel ook kunnen telen voor minder geld is dat een utopie. Stel dat je topkwaliteit Elstar gaat telen, wat doe je dan met de rest. Voor een teler telt toch de middenprijs."

Het idee voor de conceptaanpak met Elstar is ontstaan in de klankbordgroep. Verwoert pleit ervoor om een afgeslankte klankbordgroep dit idee verder te laten onderzoeken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Walter van der Zandt

  "Organisatorische Wijzigingen "
  "Wij" Telers; verwachten een juiste keuze, Hr. Verwoert ( Rian )
  We zijn benieuwd.
  M. vr. gr. Walter van der Zandt

 • no-profile-image

  jpk

  fruitmasters
  in seizoen 2010 zijn
  de telersprijs 060 kg voor elstar

 • no-profile-image

  een teler

  Wilden dit de commissionairs al niet veel langer, en gaan er nu dan eindelijk de ogen open van de telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.