Home

Achtergrond 461 x bekeken 9 reacties

Fritesfabrikanten reageren op recessie

Fritesfabrikanten wereldwijd spelen in op de moeizame afzetmarkt voor aardappelproducten.

McCain Foods verlaagt de telersprijs in Australië. Het Canadese Cavendish Farms doet hetzelfde. Lamb Weston sluit een fabriek in de VS.

McCain Foods heeft de aardappeltelers in Australië gemeld dat het concern 10 procent minder aardappelen nodig heeft. De aardappelprijs gaat omlaag van 300 naar 255 Australische dollar per ton (van 207 euro naar 176 euro per ton), meldt de Australische nieuwssite The Courier.

Voorzitter Dominic Prendergast van de telersgroep Ballarat Growers Group zegt dat de telers geschrokken zijn van het aanbod van McCain. De telersgroep wijst het voorstel van McCain af. Volgens Prendergast zit de aardappelprijs dan onder de kostprijs. McCain Australië zegt last te hebben van goedkope import van aardappelproducten.

De Amerikaanse producent Lamb Weston, onderdeel van ConAgra, sluit eind mei een fabriek in Prosser in de staat Washington. Volgens ConAgra is de afzet van aardappelproducten naar restaurants gedaald als gevolg van de economische crisis. Ook heeft het bedrijf last van het 20 procent importtarief dat Mexico heeft opgelegd aan frites uit de VS.

De telers in Canada en de VS die leveren aan Cavendish Farms hebben ingestemd met een prijsverlaging van 25 procent voor volgend seizoen. Ook Cavendish schrijft de beslissing toe aan de slechte afzet van aardappelproducten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  dit is gewoon de grootste bullshit de friet fabrieken gebruiken de crisis (die bijna voorbij is)t om straks de prijzen bij afnemers teverhogen, dit met het argument dat er teweinig aardappelen zijn , maar de teler zal daar nooit wat van terug zien Als er een prijs voor de grootste dieven uitgelooft zou worden, dan komen deze frietfabrieken vast in aanmerking !!!!!!

 • no-profile-image

  Jopie

  die belgische frietfabrieken zijn dus in de hele wereld hun friet aan het dumpen.

 • no-profile-image

  Han

  Wordt het mondiaal geen tijd voor productie beperking door boeren. Minder aardappelen voor een kosten dekkende prijs is beter dan veel aardappelen voor een verliesgevende prijs. De huidige weg kent aan het eind alleen maar verliezers!!

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Arie. Nog steeds kwaad op de frites industrie? Man vergeet die friten toch gauw en ga over tot de orde van de dag, Tafelaardappels voor de lokale markt.

 • no-profile-image

  arie maas

  ha Han, de eerste piepers gaan volgende week de grond in

 • no-profile-image

  Patrick

  internationale Russen overal in de buurt daar ... slapen jullie??? 1/3 de van de mijne zitten er al 8 dagen in zonder kiem erin en na 8 dagen een scheut eraan . Mijne eerste mais zit er ook al in van op pasen en nog twee dagen en hij staat voort.
  En die frites (?) nadat de supers de varkenssector voorgoed hebben gekeldert concentreren ze zich nu blijkens op de frites met enige voorzichtigheid LEVE DE LOKALE MARKT !

 • no-profile-image

  patrick

  Eigenlijk wilden we ook al op 24 maart planten maar een onverwachts , explosief en diepgaand familiaal probleem verhinderde dit. en met de nu 14 dagen regenstop(70liter op eerste 8 dagen) had toen planten nog beter geweest.
  In oost Europa kan je inderdaad niet vroeg genoeg zijn.

 • no-profile-image

  vandamme

  de trend die nu bezig EN ten einde loopt is manipulatie van de frites fabrikanten: Boeren te lande: verscheur uw contract!! het is opgesteld op die manier dat u van één ding zeker bent en dit is : je patatjes worden afgenomen, getareerd( serieus) gecontroleerd( er bovenop) verwerkt( ALLES), uitbetaald( té laat) en er wordt nog een comment meegegeven dat je mag van geluk spreken om die en die reden...: boersn, aub stop die contracten, misoogsten( heel serieuze) staan u te wachten. wie zal er dan de pineut zijn: ondergetekende alvast niet!

 • no-profile-image

  Geurt van Rooijen

  In UA tegen hongarije aan waren ze 4 weken geleden al als gekken aan het poten! Die waren dus mooi op tijd!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.