Home

Achtergrond 284 x bekeken

Friesland Bank leent meer uit aan boeren

Het krediet dat Friesland Bank bij agrariërs heeft uitstaan is het afgelopen jaar 12 procent gestegen tot circa 630 miljoen euro.

Dat verklaart directeur Jacob van Dijk. Voor dit jaar verwacht Van Dijk dat de groei minder zal zijn. 2009 was een slecht jaar voor de kernmarkten waarop Friesland Bank zich in de landbouw het meeste richt: de melkveehouderij en akkerbouw. ”Maar we profiteerden nog van een sterk 2008 en van groei buiten Friesland, in met name Drenthe, Overijssel en Gelderland. Daar moet men onze bank nog ontdekken als alternatief voor bijvoorbeeld de Rabobank.”

Dit jaar valt het effect van een sterk 2008 weg en verwacht Van Dijk dat de groei wordt afgeremd.De melkprijs neemt weliswaar de laatste maanden toe, aldus Van Dijk, maar boeren willen buffers opbouwen. Vooral melkveehouders hebben geleerd van prijsfluctuaties. Akkerbouwers gingen daar al beter mee om.

”Als ze investeren is het vaak niet meer in stallen maar in inrichting. Men kiest voor optimalisatie van het bestaande bedrijf.” De bank blijft bij kredietverlening kritisch omdat het verschil in kostprijs volgens Van Dijk tussen bedrijven vaak erg groot is.

Friesland Bank verwacht dat de melkprijs de komende jaren tussen 27 en 35 cent per kilo zal bewegen. ”We komen denk ik uit op een gemiddelde van 31 cent. Dat niveau is voldoende voor een gezond bedrijf om normale investeringen te doen. Grote sprongen voorwaarts worden in de praktijk lastiger.”

Friesland Bank werkt met een agrarisch adviesteam van dertig personen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.