Home

Achtergrond

Franse akkerbouw bezorgd over beperkingen irrigatie

Franse boerenorganisaties hebben de noodklok geluid over het steeds meer aan banden leggen van irrigatie.

Volgens de bonden moeten boeren in sommige regio's tot 70 procent minder water gebruiken dan voorheen. Enkele Franse streken laten irrigatie tijdens droge zomerperioden al helemaal niet meer toe.

Franse akkerbouwers maken traditioneel veel gebruik van irrigatie. Een al uit 2006 daterende wet op het waterbeheer legt nieuwe beperkingen op aan dat waterverbruik die nu successievelijk in werking treden. Het zit de boeren vooral dwars dat ze van te voren hoeveelheden water krijgen toegewezen.

Volgens de bonden zijn die hoeveelheden alleen maar met zwakke milieukundige en sociaal-economische onderzoeken onderbouwd en wordt volstrekt geen rekening gehouden met de belangen van boeren. "Irrigatie is van levensbelang voor het behoud van een goedpresterende en duurzame landbouw, voor de levendigheid van het platteland en voor een dynamische werkgelegenheid", aldus de verklaring van onder meer de boerenkoepel FNSEA en de Jeunes Agriculteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.