Home

Achtergrond 26 reacties

Frans 'ontwikkelingsplan' voor de melkveehouderij

De Franse minister van landbouw, Bruno Le Maire, komt met een ontwikkelingsplan voor de melkveehouderij en zuivelsector.

"We willen daarmee tegen elke prijs de concurrentieslag winnen, vooral van Duitsland, en de melkveehouderij op het hele Franse grondgebied in stand houden", aldus de minister tijdens het congres van de Fédération Nationale des Producteurs de Lait (FNPL) in Lille.

Le Maire wil van de melkveehouderij voor 15 mei ideeën ontvangen zodat het plan zelf uiterlijk eind september klaar kan zijn. Daarbij gaat het volgens de minister vooral 'om het verder versterken van de synergie tussen de verschillende spelers in de melksector'.

De minister onderstreepte nog eens dat een regulering van de melkmarkt vooral uit Brussel moet komen. Zijn vage aankondigingen konden de leden van de FNPL nauwelijks bekoren. "Meer dan de helft van de melkveehouders heeft vorig jaar met rode cijfers afgesloten. Ons lijden heeft maar één oorzaak: de deregulering. We moeten nu heel snel de nodige verzekeringen krijgen", zegt voorzitter Brichart.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melken dat doen wij all heel lang;

  wie te goedkoop melk produceert is nog in de race.

 • no-profile-image

  Wim

  Alle deelnemers in deze discussie wil ik hartelijk danken voor hun bijdrage. Op een prettige manier levert ieder een bijdrage die ergens over gaat. De inbreng van de landgenoten uit Frankrijk werkt zeer verhelderend en met elkaar zijn we allemaal een stukje wijzer geworden. En dat zonder elkaar af te zeiken!

  Vriendelijke groeten.

 • no-profile-image

  Halbe

  Veel melkveehouders zijn huiverig als het over leveringscontracten gaat. Ze denken dan meteen aan intergraties zoals in andere sectoren gebeurt. Dat werd nog eens versterkt doordat een coöperatie hier in Bretagne in een discussiestuk schreef dat leden dan ook veevoer en meststoffen moesten afnemen. Niet zo slim natuurlijk, maar ze had wel gelijk. In de statuten staat namelijk dat een coöperatielid verplicht is alle zaken en diensten van de coöperatie af te nemen die worden aangeboden. In de praktijk houdt niemand zich daar aan.
  De officiële vertegenwoordiger van de melkveehouders, de FNPL, is voor een systeem van leveringscontracten ,waarin ook een prijs wordt vastgelegd. De OPL en de APLI zijn juist fel tegen en daarom blijven zij aktievoeren.

 • no-profile-image

  Hans

  Wim ik denk dat bij jou en vele andere NL veehouders, de wens de vader van de gedachte is. Zoals het in NL al onmogelijk is de melkneuzen de zelfde kant op te laten wijzen, in de EU nog veel erger. Le Maire wil franse melk in Frankrijk, geen Duitse en ook geen Hollandse, nee echte Franse melk, ook al vinden wij hollanders die niet te pruimen, en ook al denken wij dat de Goudse kaas de beste is. Dit zal je toch te denken moeten geven over de Nederlandse situatie waarbij van iedere 3 liter geproduceerde melk er 2 geëxporteerd MOETEN worden, want we zijn niet in staat om ze zelf op te drinken. Is melken in Frankrijk voor jou een optie?

 • no-profile-image

  Hans

  Nou Koetje boe, wat let je? meer steun, lagere grondprijs, ruimte die vrijkomt op een leeglopend platteland, een minister die zich nog wat van z'n boeren aantrekt, het vrije franse leven, de wijn, de Françaises, Viva La France 't Kan zijn dat ik me vergis, maar uit je commentaren krijg ik de indruk dat je een goed draaiende boeren BV Nederland belangrijker vind dan goed boeren inkomen?

 • no-profile-image

  In 1982 was nederland een van de 3 grootste

  het lijkt er op of frankrijk qua melkproductie zelfvoorzienend wil worden.dit is heel iets anders als produceren voor de zogenaamde wereldmart.zoals nederland.

 • no-profile-image

  koetje

  Sorry Hans Brasil,dan heb je mij toch niet echt goed begrepen en by the way,hier in Friesland is ruimte zat en is het goed vertoeven.Wat ministers betreft>die komen en gaan en laten zich leiden door de waan van de dag,vooral in verkiezingstijd.

 • no-profile-image

  casev

  intressante discussie. Weet iemand van jullie ook wel % van de melkplas van frankrijk de grens over gaat?

 • no-profile-image

  Hans

 • no-profile-image

  Willem

  Waarschijnlijk levert Bruno Le Maire een aantal signalen naar de europese colléga ministers om duidelijk te maken dat Frankrijk vorig jaar een heel redelijk gedrag getoond heeft door haar produktie te beperken in een overvolle markt. Frankrijk heeft haar 1% van 2009 bevroren en geen verevening toegestaan. Dit heeft tot een flink lagere produktie geleid. Nederland en vooral Duitsland hebben van deze verantwoordelijke houding geprofiteerd en tegen de klippen op gemolken. Hierdoor is de markt nog steeds overvoerd en kan de prijs niet omhoog.
  Het European Milk Board, met franse, duitse en nederlandse (o.a.) vertegenwoordigers stelt voor dat iedereen evenveel minder gaat melken totdat een evenwicht in Europa ontstaat (nu ongeveer 4% minder). In een evenwicht situatie staan de melkveehouders veel sterker in de markt en kunnen ze een kostendekkende (inclusief arbeid en investeringsbeloning, wat heel normaal is in iedere bedrijfstak) prijs uit onderhandelen.
  Nederland en Duitsland kunnen op de goede manier reageren, dus niet de concurrentie aangaan maar samen aan een produktiebeheersing werken. Als de concurrentie aan gegaan wordt, gaat dit waarschijnlijk ten koste van de boeren waarbij de franse boeren mogelijk beter beschermd worden door hun regering dan hun collega's in andere landen.

 • no-profile-image

  gert

  Het franse platteland zal leeg lopen,als de lage prijzen aanhouden,ook veel jonge boeren krijgen in Frankrijk geen vrouw meer bij deze asociale toestand,armoede troef

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als Frankrijk en Duitsland de concurrentiestrijd aangaan, wat zal er dan van NL overblijven???(binnen de EU). Blijft er dan voor NL alleen een locale functie over??? Of wordt NL zoals Nieuw-Zeeland, melkpoederleverancier op de Wereldmarkt???

 • no-profile-image

  Wim

  Hans, Piet, Wanneer in Europa de nationalistische gevoelens hoogtij vieren trekt nederland aan het kortste eind en is ook het gemeenschappelijk landbouwbeleid ter ziele. Daarom is het beter dat wij als EU melkveehouders de handen ineenslaan. Niemand in de EU kan duurzaam melk produceren tegen wereldmarktprijzen. Eerder heb ik op de AGD site al eens geschreven dat we als (voormalig)Nederlandse melkveehouders waar ook ter wereld een M(ilk)PEC op moeten richten en wereldwijd een emotie van melkschaarste moeten opwekken. Ik deel de scepcis van Hans en Piet dat EU of wereldwijd alle neuzen dezelfde kant op onmogelijk is. Maar minimaal 50% georganiseerd levert al een groep op waar men niet omheen kan. Is dat dromen? Nu misschien nog wel, maar als de melkprijs structureel te laag blijft is veel mogelijk.

 • no-profile-image

  Wim

  Hans, Volgens jou ziet de Franse melkveehouder zijn NL collega als concurrent. Waarom ziet Le Maire dan voornamelijk de Duitse melkveehouderij als concurrent waarvan zij tegen elke prijs de concurrentieslag moeten winnen?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is waar @Wim, jullie hebben leuk gediscussi-eerd. Dat is ook een goede zaak, van gedachten wisselen, normaal gesproken worden wij daar niet dommer van!!!... Hoe de toekomst zich zal ontwikkelen is moeilijk voorspelbaar. Op dit moment is het zo dat de politiek het marktmechanisme (vrijemarkt) zijn gang wil laten gaan. Zoals in de glastuinbouw bij voorbeeld. Tenslotte wil ik u ook bedanken @Wim, voor uw bijdrage. M.vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  Hans

  Als Nederland net als Nieuw Zeeland, keihard de laagste kostprijs heeft, dus zonder subsidie en markt bescherming, dan is het gewoon melken, en wel tegen de klippen op. Niks mis mee, wij doen het zelfde met soja. In het geval van de EU is het anders, er moet namelijk een koek verdeeld worden. Frankrijk zit met het probleem van een leeglopend platteland, waaraan te lage inkomens CQ lage melkprijzen aan ten grondslag liggen. Met dit probleem en met de hete adem van de FNPL in zin nek begint Le Maire om zich heen te schieten. En dan zijn exporterende buurlanden een goed doelwit. "Waarom moeten wij Fransen melk uit Dld en NL drinken, terwijl onze boeren niets verdienen en ons platteland leeg loopt"?? Daarom geloof ik dat ieder land zijn eigen consumptie zal willen reserveren, ze zullen nooit toestaan dat boeren in een buurland geld verdienen en uitbreiden terwijl bij hen zelf het platteland leegloopt. Nog maar 65 jaar geleden schoten ze mekaar bij bosjes dood. Daarom moet je boeren exporteren en geen melk

 • no-profile-image

  hans

  ho, ho mannen, effe rustig blijven : de reden voor het vergelijk met Duitsland is dat de Franse melkprijs wordt bepaald door indexen waarvan 1 index de Duitse melkprijzen bevat. Aangezien die lager zijn als de Franse vraagt men zich af hoe de concurrentieslag ( OP KOSTPRIJSNIVEAU ) kan worden gewonnen (of verbeterd) , want men vindt de marges wat klein 't afgelopen jaar.

 • no-profile-image

  Halbe

  Leuke discussie, inderdaad. Maar het enige wet Bruno Le Maire heeft willen zeggen is dat het akkoord over de melkprijs van 3 juni 2009 de prullenbak in kan. De melkprijs komt daarmee namelijk hoger uit dan in Duitsland. Dat zint vooral Lactalis niet. Deze grootste particuliere zuivelreus heeft altijd het laatste woord, hier in Frankrijk.
  Op de achtergrond speelt mee dat er gewerkt wordt aan een systeem van leveringscontracten, als de quota worden afgeschaft, waarschijnlijk met een A en een B prijs. Voor de coöperatieve zuivelindustrie is dat geen probleem, want daar is al een leverings- en afnameplicht. Maar wie durft zijn lot in handen van Lactalis te leggen?

 • no-profile-image

  Wim

  Interessante informatie Hans. Frankrijk verdient per inwoner net iets meer aan zuivelexport dan NL. Halbe, Hoe staan de Franse melkveehouders tegenover deze leveringscontracten? Ik heb begrepen dat de plichten van de melkveehouders daarin uitvoerig beschreven staan. Tot en met verplichte afname van grond- en hulpstoffen door de melkveehouders als de zuivelonderneming die aanbied. Staan in die contracten ook garanties over de melkprijs?

 • no-profile-image

  arjan

  sorry vvor de nederlands melkveehouders, maar ik denk idd dat de noordelijke landen van europa de markt kapot maken en ik steun de franse regering (ben lid van de opl en apli) in het feit om franse melk eerst te gebruiken, van mij hoeft europa niet want in frankrijk kunnen we zelfvoorzienend zijn wat betere prijzen teweeg zal brengen

 • no-profile-image

  Wim

  Nederland is inderdaad ook erg goed in boeren exporteren. Overal in de wereld waar serieus gemolken word vind je hollanders. Ik denk trouwens dat de autochtone Deense melkveehouder niet zo gelukkig is met die export van boeren vanuit NL. Als Le Maire zijn plannen uitvoert kunnen we het GLB ten grave dragen. Veel Franse boeren kiezen er trouwens voor om de handen ineen te slaan via OPL en APLI. Opmerkelijk dat een geëxporteerde Nederlandse melkveehouder daar één van diegenen is die de kar trekt. Op dit gebied zijn ze verder als NL. Zo komen we weer bij mijn eerste bijdrage aan deze draad. Ik groet allen. Tot ziens in een volgende discussie.

 • no-profile-image

  jan

  Leegloop van het platteland is de nachtmerrrie van de Franse regering,in veel landen van de EU wordt het melkquotum al niet meer volgemolken

 • no-profile-image

  Wim

  Wanneer Bruno Le Maire Duitsland ziet als concurrent waarvan je tegen elke prijs de concurrentieslag moet winnen laat hij wel heel erg zijn werkelijke gezicht zien. Waarschijnlijk denken veel Fransen er net zo over. Zo leg je wel een bom onder het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid. Veel beter is het dat Europese melkveehouders elkaar als bondgenoten zien. Wanneer we de handen ineenslaan kunnen we met elkaar een betere melkprijs realiseren. Met elkaar kunnen we bepalen hoeveel we produceren en tegen welke prijs. Waarbij we niet langer meer afhankelijk zijn van Brussel en subsidie. Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren. Veel boeren missen nog de kracht om tegen de stroom in te roeien. Brussel dient in dat geval de randvoorwaarden te scheppen waardoor de melkproduktie in gebieden met een natuurlijke handicap gewaarborgd blijft.

 • no-profile-image

  Hans

  Wim, probeer jij nu eens als Nl melkveehouder die 3 maal meer produceert dan wat ie op kan, dat, met, een in de ogen van, Fransen, Duitsers, Polen Italianen etc, agressief exportbeleid, bij die anderen door de strot probeert te duwen. En dan wil je tegen hen zeggen: "Europese melkboeren, wij moeten de handen in elkaar slaan"!!!! Wim, HOLLAND MELKT TEVEEL!!!! Dat is jullie probleem, niet de Fransen, Duitsers, Polen of Italianen, die produceren net genoeg of iets minder. Zij zullen dan ook direct met de vinger naar de NL melkveehouders wijzen, van: "Jullie maken de melkprijs kapot"

 • no-profile-image

  koetje

  Dus als een land meer produceert dan het zelf op kan is dat land niet goed bezig,met zo'n stelling haal je heel wat exporterende landen onderuit.Wij willen de concurrentieslag winnen vooral van Duitsland en ons lijden heeft maar 1 oorzaak zegt de Franse minister:de deregulering.Het quotum verhaal is nog niet ten einde.

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens mij hebben ze boeren zat in
  Frankrijk en die beuren eerder meer steun dan minder dan NL boeren en met een veel lagere grondprijs moeten ze in principe ook een veel lagere kostprijs kunnen hebben.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.