Home

Achtergrond 1 reactie

Fonterra: vraag naar zuivel overstijgt aanbod

Zuivelonderneming Fonterra heeft haar melkprijsverwachting over het seizoen 2009/2010 met € 0,22 naar boven bijgesteld naar € 3,30 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Fonterra-voorzitter Henry van der Heyden wijt de melkprijsstijging aan de verbeterde zuivelprijzen op de wereldmarkt, waar de vraag het aanbod volgens hem overstijgt.

Het gaat om de eerste verhoging van de verwachte melkprijs sinds november vorig jaar. Fonterra houdt vast aan haar voorspelde winstuitkering per aandeel van 40 tot 50 Nieuw-Zeelandse dollarcent per aandeel. Aan dividend per aandeel verwacht de onderneming tussen de 20 en 30 cent uit te keren. Dat betekent dat tussen de 10 en 30 cent aan winstuitkering per aandeel binnen de coöperatie blijft.

De balans in vraag en aanbod is volgens Fonterra verschoven naar een licht tekort. De vraag vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië zou blijven toenemen. Aan de aanbodzijde is de wereldproductie verder afgenomen.

In Europa is de productie teruggelopen door de relatief strenge winter, terwijl ook de productie in de VS en Australië is afgenomen. Nieuw-Zeeland heeft te kampen met droogte waardoor de productie daar waarschijnlijk op het niveau van vorig jaar uitkomt, terwijl nog uitgegaan werd van een lichte stijging.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.