Home

Achtergrond 252 x bekeken

Fonterra bouwt weer nieuwe poederfabriek

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra wil nog een grote nieuwe poederfabriek bouwen op het Zuidereiland.

Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt. De nieuwe fabriek verrijst waarschijnlijk bij het stadje Darfield, zo’n 45 kilometer ten noordwesten van de stad Christchurch.

Met de bouw van de nieuwe fabriek wil Fonterra meer productie concentreren in die gebieden waar de melkveehouderij het sterkste groeit. Dat is op het Zuidereiland. Vanoudsher was de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland het sterkst vertegenwoordigd op het Noordereiland. Daar is de structuur echter verouderd en kleinschalig.

De laatste jaren groeit de melkveehouderij het hardst op het Zuider­eiland. Vorig jaar opende Fonterra daar al een enorme poederdroogfabriek, maar de capaciteit daarvan is niet groot genoeg om de verwachte verdere groei van de melkveehouderij aan te kunnen.

Vandaar dat een nieuwe fabriek nodig is. Deze kan naar verwachting minimaal 2 miljoen kilo melk verwerken tot melkpoeder.
Nog niet duidelijk is of de nieuwe fabriek weer een gewone poederdroger wordt, of dat het een fabriek wordt voor de productie van meer gespecialiseerde poeders. De fabriek kost naar verwachting minimaal 52 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.