Home

Achtergrond 1171 x bekeken

Focus bij koeien die aandacht vragen

Met twee man een bedrijf met 280 stuks melkvee rondzetten en dat ook nog in een normale werkweek van zo’n 45 uur. Dat lijkt onmogelijk, maar is volgens Anton Stokman wel haalbaar. Maar dan moet je het bedrijf er wel op inrichten en duidelijke keuzes maken. In zijn nieuwe stal met vier Lely melkrobots heeft hij dat gedaan.

Anton Stokman uit Koudum (Fr.) bedacht samen met drie collega’s uit de Denzo-groep (dag en nacht en zondags ook), op basis van twaalf jaar ervaring met robotmelken een
stalconcept voor 280 koeien. Zijn collega’s bouwen precies zo’n stal.

“Negentig procent van de koeien redt zich in de robot en vraagt weinig aandacht. Het gaat om die andere tien procent, die om wat voor reden dan ook wel die extra aandacht vraagt.” De indeling van de stal speelt hier op in. Per 140 koeien zijn er twee melkrobots die midden in de ruimte staan, de dieren kunnen er omheen lopen. Achter het robotlokaal zijn de ruimtes voor de speciale behandelingen bij elkaar gegroepeerd. Bij het verlaten van de robot komen de koeien in een box met dierherkenning. Hier kunnen ze zes richtingen op. Terug naar de groep, naar een groep voor mislukte melkbeurten, naar een voetbad, naar een separatieruimte, naar een strobox of naar een voergroep. Dit eigen ontwerp van de directe robotomgeving zorgt er voor dat er geen extra tijd verloren gaat met het uit de groep halen van de ‘extra aandacht koeien’.

Melkstal geen alternatief

De melkrobot speelt in deze opzet een centrale rol door het wegnemen van de arbeid van de zelfreddende koeien. Dat is één van de belangrijkste redenen dat terugkeer naar een melkstal bij de uitbreiding geen optie was, iets wat collega’s wel doen bij een dergelijke omvang. “Bij grote aantallen koeien wordt melken in een melkstal lopende bandwerk en dat past niet in onze visie. Wij willen de medewerkers en onszelf aantrekkelijk werk bieden dat plezier en motivatie brengt. Bovendien is een melkstal bedrijfseconomisch niet aantrekkelijker.” Dat blijkt ook uit de cijfers van de Denzo-groep. Zij verdienden vorig jaar 3,5 cent per kilo melk meer dan de standaardbedrijven,
vooral door de lagere arbeidskosten. Stokman heeft nu een fulltime medewerker, Luitzen Stellingwerff, die ook al vanaf het begin bij het robotmelken betrokken is. Zelf rekent Stokman zich voor een halve kracht mee, zodat er ook nog voldoende tijd overblijft voor andere zaken. Wanneer het bedrijf is doorgegroeid naar 280 koeien, verwacht Stokman met twee volledige krachten toe te kunnen.

Effectief met data

Om nog efficiënter te kunnen werken, laten Stokman en zijn collega’s een groep studenten kijken hoe ze nog beter om kunnen gaan met de vele data die de robot verzameld. “Data waar we niet veel mee doen vormt alleen maar ballast. Wat goed is, is goed. We moeten focussen op wat niet goed is. Door die data beter te gebruiken, kunnen we misschien meer komen tot een soort decision support system.” Stokman vindt het omgaan met data sowieso een voorwaarde voor effectief robotmelken. “De zorg dat iets niet goed gaat moet je zo snel mogelijk kwijt. Durf het aan de robot over te laten. Dat kost tijd. De samenwerking in de Denzo-groep heeft mij daar twaalf jaar geleden enorm bij geholpen.” Vertrouwen moet er ook zijn in de mensen achter de robot. Het gaat niet alleen om de techniek. De fabrikant moet ook voldoende stabiel zijn om te kunnen door ontwikkelen en de service moet uitstekend zijn. “Dag en nacht en zondags ook, geldt ook voor de servicemensen. Die ervaring hebben we bij Lely.”

Specialisatie

De strakke organisatie met beperkte arbeid is ook mogelijk doordat Stokman zich specialiseert in het melken en de grasteelt. De jongveeopfok is uitbesteedt en de ruwvoerwinning is beperkt, doordat Stokman altijd vers voert. Zijn grasland is heel productief en biedt zeven sneden per jaar. “Voedertechnisch vraagt dat wel meer aandacht. Je moet veel bijsturen in het rantsoen. Maar dat is ons vak.” De moderne melkveehouderij vraagt in Stokmans ogen visie en aandacht voor de directe omgeving. Met de nieuwe stal heeft hij dat op verschillende manieren bereikt. De stal is door tal van voorzieningen emissiearm en er is volop aandacht voor het welzijn van de dieren. De koeien kunnen bijvoorbeeld ieder moment naar buiten wanneer ze dat willen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.