Home

Achtergrond 187 x bekeken 6 reacties

Flinke schep er bovenop

Landbouwminister Gerda Verburg maakt zich zorgen over het antibioticagebruik in de veehouderij.

Dat is terecht, want het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is hoog. Het gevolg daarvan is dat de resistentie en het risico voor de volksgezondheid toeneemt. De situatie in de veehouderij staat hiermee in schril contrast met de situatie in de gezondheidszorg, waar Nederland juist bekend staat om de beperkte resistentievorming in verband met het beperkte antibioticagebruik.

Onlangs maakte Verburg daarom bekend dat zij het antibioticagebruik het komende jaar met 20 procent wil terugdringen. Een fikse opgave voor de veehouderij, te meer omdat nog volstrekt onbekend is hoe dit moet gebeuren. En nauwelijks van de schrik bekomen, stelt de minister nu dat er in 2013 sprake moet zijn van een halvering.

Daarmee loopt Verburg wel erg ver op de zaken vooruit. Het zou al een prestatie van formaat zijn als haar eerste doelstelling, 20 procent in 2011, wordt gerealiseerd. Zonder zicht op de meetbaarheid en haalbaarheid daarvan, doet zij er nu al een flinke schep bovenop. Als de volksgezondheid in het geding is, zijn echter niet alleen grote ambities op zijn plaats, maar ook een realistische kijk op de problematiek. En die lijkt nu wat vertroebeld.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Boeren gaan er al zuinig mee om,het is ook lang niet gratis,ze moeten zo wie zo al op kosten besparen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo werkt dat niet LTO-hater. Die vlieger hging op met bestrijdingsmiddelen die zogenaamd na een zeker tijd uitgewerkt zouden zijn (maar nadien nog dikwijls persistent en kankerverwekkend blijken te zijn). Residuen van antibiotica en de als resulte daarvan aangemaakte afweerstoffen, blijven wis en waarchtig in het vlees (= het product) aanwezig en kunnen schade berokkenen aan lijf, ledenen en toekomstverwachting van de consument. Daar praat men liever niet over, want ook een sigarattenfabrikant hoor je zelden over keel-, maag-, darm- of longkanker oubetten! Maar dat wil niet betekenen dat het product heilzaam is!

 • no-profile-image

  Han

  @Spotvogel. Deels zul je gelijk hebben. maar de discusei gaat niet over of de mens imuun is, dat suggereert onze minister wel. Haar denk fout het gaat over het imuun zijn / worden van ziekte verwekkers, die daardoor niet meer te bestrijden zijn en wij niet meer te genezen zijn met de bekende antibiotica. Hetzelfde zal gelden voor de ziekte verwekkers bij de dieren. Dus het is de vraag of de behandelingen met antibiotica nog wel nut hebben als er imuniteit is opgetreden bij de ziekte verwekkers. Maak de dieren sterker zodat ze zelf de meeste ziektes kunnen overwinnen!!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Las net op teletekst dat resistentie zou komen door eten van vlees. Is het niet zo dat er een bepaalde antibiotica vrije termijn wordt gehanteerd, vóór de dieren worden geslacht? Dus geen antibiotica meer in het dier is?

 • no-profile-image

  w.v.gemert

  Eerst het voer ontdoen van koper en zink in Nederland ,strenger dan een aantal andere Eu landen met als gevolg een hoger gebruik antibiotica en nu eisen dat het gebruik met 50% terug moet.Dit is alleen mogelijk bij normaal voer waar de juiste bestanddelen in de juiste percentages in zitten.Wij ondernemers moeten wel aan onze zorgpicht voor onze dieren voldoen, dat staat ook in de wet daarvoor hebben wij middelen nodig ,medicijnen en voer van voldoende kwaliteit zodat de weerstand van het dier op een goed niveau zit en blijft.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Spotvogel, dan zou de antibiotica volgens jouw redenering ook in menselijk vlees aanwezig moeten blijven. Lijkt me handig! En Han: dan zouden we mensen ook sterker kunnen maken, zodat ze zelf ziektes overwinnen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.