Home

Achtergrond

FAO stuurt landbouwhulp naar Niger en Tjsaad

Wereldvoedselorganisatie FAO voert de hulp aan boeren in Niger en Tsjaad op.

Volgens het VN-agentschap worden bijna 10 miljoen mensen in de twee landen bedreigd door ernstige honger. Droogte vernietigde een groot deel van de graasweiden en akkerbouwareaal.

Ook in Burkina Faso en Mali dreigt volgens de FAO voor duizenden honger. "De situatie is erg zorgwekkend", aldus Fatouma Seid, FAO-coördinator voor West-Afrika. Circa 70 procent van het vee kan volgens de FAO niet lang meer overleven.

De voedselprijzen blijven ondertussen onverminderd hoog. Boeren verkopen volgens Seid hun vee en productiemiddelen voor lage prijzen om het gezin op korte termijn te voeden. Op middellange termijn is echter een gezonde landbouw noodzakelijk, aldus de FAO.

De meeste mensen in het Sahel-gebied tussen subtropisch Afrika en de Sahara in, leven van het houden van een beperkt aantal stuks vee. "De priofiteit van de FAO is om voer naar vee te krijgen en boeren te voorzien van zaden, nog voordat het zaaiseizoen in juni aanvangt."

In Niger start de FAO 8 projecten waarvoor in totaal 9,5 miljoen euro is gereserveerd. Het geld komt van de EU, Spanje, België, een VN-rampenfonds en de Britse organisatie DFID. Het geld wordt omgezet in onder meer 7850 ton veevoer en 2500 ton zaaigraan en groentezaden.

In Tsjaad, dat circa 300.000 vluchtelingen uit Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek moet opvangen, wordt 3,8 miljoen euro van voornamelijk de EU en het VN-rampenfonds uitgegeven voor zaden, veevoer en meststoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.