Home

Achtergrond 12 reacties

Explosie prijzen melkpoeder

De prijzen voor vol melkpoeder op de internetveiling van zuivelconcern Fonterra zijn met meer dan 20 procent ten opzichte van vorige maand gestegen.

Volgens Fonterra-directeur Paul Grave is de vraag over de gehele linie sterk.

De gemiddelde prijs voor vol melkpoeder steeg met 21 procent naar 2.964 euro (3.969 US dollar). Prijzen varieerden van 2.804 tot 3.158 euro. De prijsstijging is volgens Grave een reactie op het krapper wordende melkaanbod in Nieuw-Zeeland en Australië, nu het einde van het melkseizoen in zicht komt. Vooral op het noordereiland van Nieuw-Zeeland zorgt droogte voor een snellere daling van de productie dan verwacht. De voedingsmiddelenindustrie probeert volgens Fonterra haar voorraden veilig te stellen.

De prijsstelling op de veiling wordt gezien als belangrijke graadmeter voor de prijsontwikkeling op de wereldmarkt. Mager melkpoeder noteerde gemiddeld 2.741 euro per ton. Hier ging het om een prijsstijging van 25,5 procent ten opzichte van vorige maand. Watervrij melkvet noteerde een gemiddelde prijs van euro 3.604 euro per ton. Ook hier is sprake van een forse stijging (21,9 procent).
Fonterra verkoopt inmiddels 20 procent van haar product via haar internetveiling.

Ook de Nederlandse zuivelnoteringen gingen vandaag flink omhoog. De notering voor vol melkpoeder steeg met 5 euro naar 248 euro per 100 kilo exclusief btw. Mager melkpoeder noteerde 6 euro hoger op 210 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Och, Gert verpoedert jou fabriek ook alles? Dan krijg je misschien wel een NieuwZeelands prijsje voor de melk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dit nieuws bevalt mij veel beter, dan de melkprijsvehoging van Friesland-Campina!!!... Laten wij hopen dat deze trend op de internetveiling van Fonterra zich voortzet!!!!!.....

 • no-profile-image

  keesjansen

  kalfjes gaan weer zakken niet goed

 • no-profile-image

  eerlijk

  Mee eens bert maar dan moet je 3x zoveel voor je melkpoeder gaan betalen ..... en daar zul je ook wel geen zin in hebben. Ik ga mijn mrytjes wel zelf afmesten word zat aan verdiend volgens mij anders kopen jullie geen kalveren uit het buitenland....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  1 zwaluw maakt nog geen lente @Han, dat ben ik helemaal met je eens!!!... Ook piet slingerland is er van overtuigd dat de varkenscyclus ons zal begeleiden de komende 5 jaar!!!... Daarna wordt het waarschijnlijk nog moeilijker. Alhoewel ik een orginele ras-optimist ben, heb ik op dit moment geen behoefte aan schaalvergroting!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik hoop dat je het bericht goed hebt gelezen? Het aanbod daalt door; 1). Door droogte daling melkplas, 2). Droogzet tijd in Nieuw Zeeland staat voor de deur. Dit zijn beide zaken van tijdelijke aard, zeker nummertje 2. Die duurt maar 2 maanden en dan zijn bijna 100 % weer nieuw melkt en de droogte dat weet niemand hoe lang dat duurt. Het is zeker geen reden om hier maar weer te gaan melken als gekken.

 • no-profile-image

  Bert

  Lijkt me een goede zaak dat de kalveren weer gaan zakken. Als je het sperma-rietje terug kan betalen heb je al meer dan genoeg voor je kalf. Zorg maar dat je het kan verdienen met je melk!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @ Harm, uit Lunteren. Als wij wat van de opec willen leren moeten wij allemaal inkrimpen en niet uitbreiden!!!... Nu afwachten Harm, of de melkveehouders dat begrijpen ???

 • no-profile-image

  gert

  Ik hoop het binnenkort te ontdekken op de melkgeldafrekening

 • no-profile-image

  Demeter

  Als Brussel nu ineens weer alle opgeslagen interventie melkpoeder terug op de markt brengt daalt de prijs weer.

  Dus oogjes dicht en snaveltjes toe kleine kijkbuiskindertjes.

 • no-profile-image

  van putten

  nieuw zeeland :wat snel omhoog gaat komt des te sneller weer naar beneden

 • no-profile-image

  Harm

  Heren melkveehouders, kijk even naar de brandstofprijzen en de huidige ruwe olieprijs?
  Ik zou iets minder gaan melken, nu de vraag misschien aantrekt, is dit een uitstekend moment om door minder te melken de prijs nog meer op te jagen. Jullie zitten nu aan de goed kant van de streep. Laat je niet gek maken door berichten over meer melken, dat is precies wat de melkverwerkers willen. Daarmee proberen ze hun inkoopprijs zo laag mogelijk te houden.
  Ik zou een paar koeien opruimen en rustig de stijging ondergaan.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.