Home

Achtergrond 186 x bekeken

Europese ijssatelliet gelanceerd

Vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan is vandaag de Europese satelliet CryoSat-2 gelanceerd.

De sonde gaat minstens drie jaar lang de ijskappen op aarde in kaart brengen, om duidelijk te maken of en hoe die veranderen. De satelliet werd vanuit een ondergrondse loods gelanceerd, aan boord van een omgebouwde langeafstandsraket van de voormalige Sovjet-Unie. Vanaf een hoogte van ongeveer 700 kilometer zal de CryoSat-2 zijn onderzoek doen.

De CryoSat-2 kijkt vooral naar Groenland en het zuidpoolgebied, de twee grootste ijsmassa's op aarde. De satelliet stuurt een signaal naar het oppervlak van de aarde. Uit de manier waarop dat signaal wordt teruggekaatst, kunnen wetenschappers tot op de centimeter nauwkeurig afleiden hoe hoog een ijsschots of een ijsberg is en hoe het reliëf eruitziet. Zo kunnen de onderzoekers een driedimensionale kaart van het ijs maken.

Eerdere satellieten hadden alleen het oppervlak van de ijskappen in kaart gebracht, maar niet de dikte ervan. Die informatie moest van onderzeeërs komen. Daardoor was nooit duidelijk hoeveel ijs er op aarde is, of het smelt of juist aangroeit en waar de grootste veranderingen zijn. Dat gat moet de CryoSat-2 opvullen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.