Home

Achtergrond 5 reacties

Europees plastic uit suikerbiet en maïs

In België is de eerste Europese fabriek geopend die plastic maakt uit biologisch materiaal zoals suikerbiet en maïszetmeel.

De fabriek Futerro in Escanaffles kan 1500 ton per jaar produceren. Dat meldde Frédéric Van Gansberghe van biotechbedrijf Galactic, dat samen met Total het initiatief heeft genomen, zaterdag in de Vlaamse krant De Tijd.

Bioplastic is een doorzichtig polyester, dat biologisch afbreekbaar is. Het is veiliger voor voedingsverpakkingen. Coca Cola onderzoekt al of het flessen van bioplastic kan inzetten.De productie is nog wel duurder dan plastic uit olie.

Tot nu toe was in het Amerikaanse Nebraska 's werelds enige fabriek die op grote schaal bioplastic maakt. In Nederland meldden Royal Cosun en Avantium vorig jaar dat ze samen de productie van een nieuwe generatie bioplastics en biobrandstoffen onderzoeken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een simpele ziel

  Zaak is om de kringloop gesloten te houden! En dit is een stap in de richting.
  Oorzaak van de honger komt niet door voedsel te kort. Maar door onrust en gebrek aan kennis. Dus omdat mensen in hun eigen land niet hun verantwoordelijkheid nemen, moeten wij doorgaan om voor hen uitgemolken te worden?
  Misschien kolder wat hier staat maar wel een gedachten!

 • no-profile-image

  nn

  Sjoerd mag het een keer dat een boer ook wat geld overhoud. Het moet nog steeds gebeuren he!!

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Ik zie dit niet goed komen... Men wil allemaal natuur en huizen, industrieterreinen. Hierdoor blijft er steeds minder grond over voor landbouw. En die landbouw moet voor drie doeleinden produceren: voedsel, voer en maïs, graan etc voor brandstof, vergisters en nu dus ook plastic... Ook wil niemand aan gentech beginnen, wat een oplossing is (kan zijn) voor milieu en oppervlakten, maar ook voor hoeveelheden... Ik zie gebeuren dat alles nu echt duurder gaat worden (meer dan dat beetje inflatie wat we ooit eens hadden) MVG Sjoerd

 • no-profile-image

  miep van diek

  Als nou alle honger uit de wereld weg was, en we bergen van dat soort voedsel over hadden, dan zou het misschien een optie zijn om plastic te gaan produceren.
  Schande foei om voedsel te gebruiken voor inpak materiaal

 • no-profile-image

  nn

  Vandaag weer consumptie aardappels afgeleverd. Niet goed genoeg voor de friet dan maar in het zakje voor AH voor 6,5 cent het erf af voor 50 cent per kilo in het schap. Duur he voedsel. De aardappeltjes onder de 4cm zo,n 40 ton liggen achter de schuur onder het zwarte plastic weg te rotten wil niemand hebben moet geld bij als het wel in de vrachtwagen beland. Bij de super was een inzamelling voor de voedselbank of ik wat wilde geven mijn krieltjes gratis af te halen met een verkoop waarde in de AH van 80.000 euro werd niet geaccepteerd. En er is honger!!! STIK ER IN. Als ik plastik mag maken ben ik dankbaar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.