Home

Achtergrond

Euronext start termijnhandel brouwgerst

De termijnmarkt Euronext start met de termijnhandel in brouwgerst. Er kan in futures en opties worden gehandeld.

De handel begint op 10 mei, heeft beursorganisatie NYSE Liffe bekend gemaakt. Ieder futurecontract omvat 50 ton brouwgerst. Volgens Euronext is er vraag naar termijncontracten in brouwgerst. ”De brouwgerstsector wil prijsrisico’s beter managen”, zegt directeur Ian Dudden van NYSE Liffe.

Bestuursvoorzitter Francois Pignolet van het Franse graanhandelsbedrijf Axereal vindt de termijnhandel nuttig voor alle spelers in de keten van brouwgerst. ”Alle schakels in de keten hebben samengewerkt om dit van de grond te krijgen.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vraagt zich af of de handel in brouwgerst groot genoeg is voor de termijnmarkt. ”Veel graanhandelaren handelen niet in brouwgerst. Ook is het aantal mouterijen, die brouwgerst verwerken tot mout, beperkt.”

Jos Hendrickx, ketenmanager brouwgerst bij de Europese mouterijen van Cargill, is blij met de komst van het termijncontract. ”De hele sector heeft er om gevraagd. Het geeft graantelers of coöperaties de mogelijkheid hun brouwgerst te verkopen, ook als er weinig vraag is vanuit de mouterijen. Andersom kunnen afnemers hun brouwgerst inkopen tegen bepaalde prijzen, ook als er weinig aanbod is. De vraag is wel of er voldoende handel gaat plaats vinden op de termijnmarkt.”

Volgens Euronext kan er op dit moment nergens ter wereld worden gehandeld in brouwgerst op een termijnmarkt. De termijnmarkt in Hannover is vorig jaar gestopt met de termijnhandel in brouwgerst.

Volgens Cargill-manager Hendrickx heeft Euronext het anders geregeld. ”De termijnhandel in Hannover had veel aanbiedingspunten. Dat bemoeilijkte de handel. Euronext beperkt het termijncontract voor brouwgerst tot levering in de Belgische havens Gent of Antwerpen. Die liggen centraal voor de grote brouwgerstproducerende landen als Frankrijk, Engeland, Duitland en Denemarken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.