Home

Achtergrond 169 x bekeken

Eurolanden willen Grieken 30 miljard lenen

De eurolanden zijn bereid Griekenland leningen te geven van 30 miljard euro in het eerste jaar.

Dat hebben de ministers van Financiën van de zestien landen zondag telefonisch afgesproken. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft dat bekend gemaakt.

Juncker onderstreepte dat de afspraak niet betekent dat het leningen nu worden verstrekt. Dat gebeurt pas als Griekenland er om vraagt. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Grieken geld lenen. Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk. Naar verluidt gaat het om 15 miljard.

De eurolanden zullen elk naar rato bijdragen aan de lening. De rente die de Grieken op tafel moeten leggen, bedraagt rond de 5 procent. Volgens eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) is dat een wat hoger tarief dan de IMF vraagt. "Het gaat om een lening, zeker niet om een subsidie.''

Griekenland kan door zijn torenhoge begrotingstekort steeds moeilijker lenen op de kapitaalmarkt. Twee weken terug spraken de EU-leiders al af dat ze Athene zo nodig zouden bijspringen, op voorwaarde dat ook het IMF een rol speelt bij de steunoperatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.