Home

Achtergrond

Euro verliest waarde, rente blijft gelijk

De euro heeft deze week aan waarde ingeleverd ten opzichte van zowel de Amerikaanse dollar als het Britse pond.

Vertrouwen in de euro blijft uit, nu de rente op de Griekse staatsleningen weer oploopt tot schrikbarende hoogte. Voor de Nederlandse export van landbouwproducten is een lage waarde van de euro voordelig.

Een euro is nu 1,32 dollar waard, tegen bijna 1,35 dollar aan het begin van de week. De euro is nu 0,87 pond waard tegen 0,89 een week eerder. De verwachting is dat de euro nog wel even onder druk blijft staan. Probleem is dat de Eurozone de diep in het rood verkerende Grieken niet als geheel te hulp schiet.

In plaats daarvan gaan landen individueel onder coördinatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland voorzien van leningen tegen een relatief gunstig rentetarief.

Voor Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) is de situatie frustrerend. De ECB probeert economische groei in Europa te stimuleren.

Hoewel de export door een lage waarde van de euro toeneemt, is stabiliteit van de valutamarkten in de ogen van Trichet net zo belangrijk.

Donderdag voelde Trichet zich gedwongen de basisrente, gerekend aan banken, onveranderd op 1 procent te houden. De rente staat nu al elf maanden op een recordlaag niveau. De inflatie lag onder de gewenste 2 procent, maar de ECB oordeelt dat het economische herstel nog altijd broos is.

In toenemende mate wordt gevreesd voor een dubbele crisis zoals die in de jaren 90 in Japan plaatsvond. Eerst stortten aandelen- en woningmarkten in en vervolgens ontstond door onrust in Zuidoost-Azië ook nog eens een valutacrisis.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.