Home

Achtergrond

Euro daalt weer dankzij Grieks drama

De euro is in waarde de afgelopen week wat gestegen. Analisten denken dat een daling voor de deur staat als niet heel snel duidelijkheid komt over de financiële toekomst van Griekenland.

Als Griekenland faalt, dan stijgen ook de rentes op staatsleningen van Spanje en Portugal mogelijk, en komen ook die landen in acute financiële problemen.

De Europese Centrale Bank (ECB) is vorige week onder enig protest akkoord gegaan met een reddingsoperatie. Landen die de euro voeren en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stellen 45 miljard euro beschikbaar voor de Grieken. Banken schrijven echter dat dit mogelijk nog veel te weinig is. Bovendien: wat zijn de voorwaarden?

Want Griekenland blijft voorlopig gebukt gaan onder stakingen. De bevolking is gewend aan een relatief grote overheid die veel voor ze regelt. Nu moet de Griekse regering de staatsuitgaven met tientallen procenten gaan terugschroeven, wat de bevolking niet accepteert.
Een lagere waarde van de euro is goed voor de export. Een euro is nu 1,35 dollar waard. Ten opzichte van het Britse pond is de waarde van de euro eveneens gedaald. Was een euro vorige week nog meer dan 0,9 pond waard, nu is dat 0,87 pond. Producten die het meest in dollars worden verrekend, zoals olie en graan, zijn voor Europese producenten wel goedkoper nu.

De export vanuit Europa naar China zou ondersteuning kunnen krijgen van beleidsbeslissingen in China. De Chinese centrale bank overweegt toe te staan dat munteenheid yuan in waarde stijgt. De laatste 21 maanden was de koers van de yuan vastgeklonken aan de dollar. De Chinese groei loopt echter op tot 12 procent en de regering geeft toe dat de wisselkoers een reflectie van economisch succes moet zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.