Home

Achtergrond 2 reacties

Engels megamelkbedrijf voorlopig van de baan

De plannen voor een megamelkbedrijf met 8.100 koeien in het Engelse dorp Nocton zijn voorlopig in de ijskast gezet.

De initiatiefnemers, een groep boeren, wil eerst enkele gerezen technische problemen oplossen maar hoopt later dit jaar alsnog aangepaste plannen in te dienen.

Voor het melkbedrijf Nocton Dairies was al een bouwvergunning aangevraagd. Dat leverde enkele honderden bezwaarschriften van activisten voor dierenwelzijn op terwijl in het Britse Lagerhuis een motie tegen de plannen door 170 parlementsleden werd ondertekend. Bovendien heeft de dorpsraad van Nocton de plannen vorige week afgewezen omdat het bedrijf te veel hinder voor de omwonenden gaat opleveren. Inmiddels heeft ook het milieu-agentschap gevraagd hoe Nocton Dairies met de mest en mestopslag denkt om te gaan.

Nocton Dairies is in een verklaring ingegaan op al die problemen: ‘’We hebben geluisterd naar alle commentaren en er ook antwoord op gegeven. Het is een groot, innovatief project dat in vele opzichten tegen de eerste indrukken ingaat. De technische problemen vergen meer tijd dat we nu hebben om aan de eisen van de plaatselijke autoriteiten te voldoen. We gaan nu aanvullende onderzoeken uitvoeren en komen met gedetailleerde rapporten voor een nieuwe vergunningsaanvraag.’’ De groep boeren blijft wel denken dat melkbedrijven zoals deze een economische haalbare en duurzake toekomst voor de Britse sector vormen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boertje

    Ik kan begrijpen dat er weerstand is tegen dit soort projecten. Zowel bij burgers als bij boeren. Moet je gewoon niet willen met elkaar. Dit zijn fabrieken. Afschuwelijk!

  • no-profile-image

    Han

    De vraag is niet of ze economisch duurzaam zijn. De vraag is, accepteert de omgeving de overlast van zo'n groot bedrijf. Ik hoef alleen maar te wijzen op de enorme toename aan verkeersbeweging die de producten stroom met zich meebrengt. Zo'n activiteit hoort op een goed ontsloten industrie terrrein en niet in een plattelands dorp. Hier komt bij de kans op milieu schade neemt evenredig toe met het aantal dieren. We kunnen dit in alle stukken m.b.t. Vreba-Hoff terug vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.