Home

Achtergrond

Eindbod zuivelindustrie aan vakbonden

De zuivelbazen bieden de vakbonden een eindbod van 2 procent meer loon over 2 jaar. Het gaat om 1 procent per jaar.

De zuivelbazen, verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) bieden de vakbonden een eindbod van 2 procent meer loon, verdeeld over 2 jaar. De bonden willen echter 1,25 procent over één jaar. FNV en CNV raadplegen hun achterban of zij akkoord gaan met het eindbod van de werkgevers.

Het aanbod van de werkgevers is om het loon van de werknemers in de zuivelindustrie met een procent per jaar te verhogen, gedurende twee jaar. "Ik noem het een mager eindbod, als het om de centen gaat", meldt Leo Bons, onderhandelaar namens het CNV. Over andere cao-afspraken zijn volgens hem kwalitatief goede afspraken gemaakt.

De werkgevers kwamen met het eindbod na langdurig overleg dat tot gisterenavond duurde. Het ultimatum dat de bonden hadden gesteld liep op dezelfde dag om 12 uur in de middag af. Gedreigd werd met stakingen door het personeel in de zuivelfabrieken. "We hebben het ultimatum niet ingetrokken", legt Bons uit. "Het is alleen uitgesteld."

Vandaag zijn de bestuursleden van het FNV en CNV bij elkaar gekomen om over het aanbod te spreken. "Als bestuursleden zijn we teleurgesteld in het resultaat", zegt Bons. "Maar het is komende week aan de leden om te bepalen of het nu op tafel liggende loonbod voldoende is, of dat toch overgegaan wordt tot acties." Eventuele acties komen er naar verwachting niet eerder dan over anderhalve week.

De werkgevers kwamen in eerste instantie met een bod van een loonsverhoging van 0,4 procent het eerste jaar. In het tweede jaar zou er een prijscompensatie volgen. Volgens een woordvoerder van de NZO ging het om een compensatie op basis van de inflatie. De vakbonden hielden echter vast aan een loonsverhoging van 1,25 procent over één jaar. Het is volgens de bonden nog te vroeg om nu al een besluit te nemen over het tweede jaar. "De economie is te onrustig om nu al deze lastige inschatting te maken", vertelt Bons. Als het eindbod volgens hem niet wordt geaccepteerd rest er niets meer dan over te gaan tot actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.