Home

Achtergrond

Eikenprocessierups is er weer

De eikenprocessierups is weer opgedoken.

De afgelopen week zijn volgens de Natuurkalender, een waarnemersnetwerk van tal van natuurorganisaties, in Limburg en Noordoost-Brabant plakkaten rupsen in eikenbomen gezien. Vooral uit de omgeving van Weert in Limburg komen volgens de kalender meldingen binnen, zo bleek vandaag.

De eikenprocessierups komt sinds begin jaren negentig in Nederland voor maar bleef eerst vooral beperkt tot Brabant en Gelderland. Het overlast veroorzakende dier, een larve van een nachtvlinder, rukt echter steeds verder op. In 2004 staken rupsenkolonies de Rijn over en vorig jaar werden de beestjes al in Zeeuws-Vlaanderen, in Delft en op de grens van Overijssel en Drenthe aangetroffen.
De eikenprocessierups kan bij mensen en dieren hevige klachten veroorzaken. Dat komt door de brandhaartjes op het lichaam van de rups, die vanaf half mei loslaten. Elke rups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes, die kunnen zorgen voor jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten. Als de rupsen succesvol zijn bestreden, kunnen de achtergebleven haartjes nog wel zes tot acht jaar voor klachten zorgen.

Provincies, gemeenten, rijksdiensten, GGD’s en wetenschappers werken samen in de Expertgroep Eikenprocessierups om de verspreiding en de overlast van het beestje te volgen. De Wageningen Universiteit zoekt naar manieren om de rupsen te bestrijden. De wetenschappers hopen een natuurlijke vijand van de harige dieren te vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.