Home

Achtergrond

Eerst ruggen frezen, daarna aardappelen poten op zware grond

Bedrijfsleider René Roebroek van maatschap Wiersum in het Groningse Uithuizen freest ruggen.

"Omdat we zwaardere grond hebben frezen we eerst de ruggen. Daarna poten we met de machine de aardappelen in de ruggen. We telen dit jaar zo’n 50 hectare aardappelen, waarvan ruim 43 hectare pootaardappelen. De grond was nog wat nat, maar door het mooie weer van de laatste dagen is het goed opgedroogd." Foto Dennis Beek

Het planten van spruitkool is in volle gang bij spruitenteler Johan Doff uit het Groningse Uithuizen. "De structuur van de bodem is dit jaar bijzonder goed. Dat belooft veel voor het teeltseizoen", zegt de akkerbouwer. "Een maand geleden lag er nog sneeuw in de slootkanten. Nu zijn we al bijna halverwege met het planten van de spruiten." Doff teelt in totaal ongeveer 100 hectare spruiten. Het uitgangsmateriaal kweekt hij zelf op in een kas. Doff teelt naast spruiten ook bieten en bloemen. Foto Jan Bouwman

Het aardappelkweekbedrijf Den Hartigh poot proefveldjes dit jaar voor het eerst met een GPS-gestuurde pons- en freesmachine. Jacob Eisink van het kweekbedrijf is enthousiast over de machine, die is ontwikkeld door de firma Naaktgeboren in Tollebeek. De aardappelen worden nog wel met de hand gepoot, maar doordat de gaten precies zijn geponst, gaat het handwerk een stuk sneller. "We doen een kwart meer in dezelfde tijd", zegt Eisink over het werk in het Flevolandse Emmeloord. Door de GPS-gestuurde aanpak wordt voorkomen dat aardappelplanten in machinesporen worden gepoot. Bovendien worden alle aardappelen op precies dezelfde hoogte gepoot in een perfecte rechte lijn. Eisink: "Dat maakt de vergelijkingen ook betrouwbaarder". Het GPS-bestand wordt gebruikt bij alle volgende bewerkingen van het proefveld. Foto Den Hartigh

Een Texelaar-ooi ligt met haar lammeren in de voorjaarszon in het Zuid-Limburgse Cadier en Keer. Foto Twan Wiermans

Fruitteler Gerard Timmer uit het Betuwse Randwijk inspecteert de bloesem van zijn kersenbomen. De vroegste van zijn twaalf rassen staat nu in bloei. Hij noemt de bloesem uitbundig. De teler koos voor twaalf grovere rassen. Door het vertraagde groeiseizoen is de kans op nachtvorst minder groot. Toch zijn telers van kersen en pruimen extra alert nu vrijdag op zaterdag nachtvorst wordt voorspeld. Timmer is zelf oud-fruithandelaar en stortte zich na verkoop van zijn bedrijf op de teelt. "Het is een uit de hand gelopen hobby." Circa een halve hectare ligt overkapt, één hectare in de open lucht. Het bedrijf is modern opgezet. De afzet loopt via huisverkoop. Dat is genoeg. De teler plukt vaak meer dan hij kwijt kan. Foto VidiPhoto

Hans Slim, akkerbouwer en vleeskuikenhouder in het Groningse Meeden, blaast de kachels in zijn vleeskuikenstal schoon. De kuikens zijn afgeleverd en de mest is eruit, dus moet de stal schoon worden gemaakt. Slim investeerde eind vorig jaar zo’n 70.000 euro in nieuwe gaskachels gecombineerd met een warmtewisselsysteem. Het systeem voldoet goed. Slim schat zo’n 65 tot 70 procent gas te besparen. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.