Home

Achtergrond 189 x bekeken

Economie centraal in laatste tv-debat

De leiders van de drie grote politieke partijen in Groot-Brittannië kruisen vanavond voor de derde keer de degens op de Britse televisie.

In het laatste tv-debat, dat door de BBC wordt uitgezonden, staat veruit het belangrijkste thema voor de parlementsverkiezingen van 6 mei centraal: de economie.

Bij uitstek voor premier Gordon Brown is dit het moment om zich te revancheren. Zijn twee eerdere twee tv-optredens tegen oppositieleiders David Cameron (Conservatieven) en Nick Clegg (Liberaal-Democraten) waren matig, zijn Labourpartij staat derde in de peilingen en de Schot beging woensdag een enorme blunder door een kiezer te schofferen.

De economie is Browns laatste troef. Het krediet dat hij nog heeft, is te danken aan zijn aanpak van de financiële en economische crisis. Bovendien was hij tien jaar minister van Financiën voordat hij in 2007 premier werd.

Brown stelt dat hij het land heeft behoed voor een nog diepere crisis dan het land al heeft doorgemaakt. Dankzij zijn ingrijpen is de economische groei terug, stel hij. Maar daarvoor heeft de regering - overigens met instemming van de oppositie - wel enorme hoeveelheden geld in de economie moeten pompen, waardoor Groot-Brittannië met een gigantisch overheidstekort van omgerekend 188 miljard euro opgezadeld zit.

Alle partijen zijn het erover eens dat in de komende regeringsperiode ingrijpende bezuinigingsmaatregelen nodig zijn om het tekort terug te dringen, waarbij de Conservatieven het verst gaan. Labour wil het wat rustiger aandoen omdat een keiharde sanering de opkrabbelende economie in gevaar zou brengen. Maar geen van de partijen is erg specifiek over in welke uitgaven ze willen snijden, waarschijnlijk om bepaalde groepen kiezers niet af te schrikken.

Dat kwam de partijen deze week op kritiek te staan van het Institute for Fiscal Studies (IFS), een gerenommeerde economische denktank. ,,De partijen moeten helder uitleggen hoe ze dat willen bereiken om de kiezers in staat te stellen een geïnformeerde keuze te maken. Helaas hebben ze dat niet gedaan'', aldus IFS-directeur Robert Chote.

Politiek commentatoren kijken daarom reikhalzend uit naar het tv-debat. Mogelijk spreken de partijleiders zich dan wat specifieker uit over hun plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.