Home

Achtergrond

'EU moet koolzaad invoeren'

De EU moet volgend seizoen mogelijk 3 miljoen ton koolzaad invoeren om aan de behoefte te voldoen.

Omdat de productie in andere landen daalt is de import alleen mogelijk tegen hogere prijzen. Dat duwt de prijzen in de EU omhoog. Die verwachting spreekt het Duitse marktbureau Oil World uit. Oil World schat dat de EU dit jaar (seizoen 2010/2011) maximaal 21 miljoen ton koolzaad gaat oogsten. Dat is 500.000 ton minder dan vorig jaar. De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral voorspelde eind vorige maand ook al een koolzaadoogst die 500.000 ton lager zal uitvallen dan vorig jaar.

De lagere productie is opvallend omdat de akkerbouwers in de EU meer koolzaad hebben ingezaaid. Door de strenge winter in grote delen van Europa en het late voorjaar wordt echter een lagere hectare-opbrengst verwacht. Volgens Oil World wordt de koolzaadvoorziening in de EU krap. Bovendien is de beschikbaarheid in andere landen kleiner.

Het landbouwministerie in Oekraïne verwacht dat ruim 15 procent van het areaal winterkoolzaad kapot is gevroren. Bijna 20 procent van het areaal moet opnieuw worden ingezaaid. Maar door de late inval van de dooi was het volgens analisten te laat om nog zomerkoolzaad in te zaaien. Oekraïne is van oudsher een grote leverancier van koolzaad aan de EU. In 2008 ging 85 procent van de koolzaadoogst naar afnemers in de EU.

In Rusland heeft bijna 10 procent van het koolzaad de winter niet overleeft, volgens het ministerie van landbouw. In Wit-Rusland is 30 procent uitgewinterd. Volgens Oil World kan ook koolzaad uit Canada worden geïmporteerd. Maar veel Europese afnemers zijn hier huiverig voor omdat ze vrezen dat het koolzaad verontreinigd kan zijn met transgeen koolzaad, dat in de EU verboden is.

Als gevolg van het dreigende tekort stijgen de koolzaadprijzen. De Rotterdamse koolzaadnotering stond vanmiddag op 290 euro per ton. Dat is de hoogste notering sinds juni vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.