Home

Achtergrond 293 x bekeken 1 reactie

EU-commissaris Potocnik op bezoek in Peelvenen

De Nederlandse aanpak van de ammoniakemissie bij Natura2000-gebieden heeft de Europese milieucommissaris Janez Potocnik "positief verrast".

Hij zei dat vanmiddag na een korte wandeling door het Natura 2000-gebied de Peelvenen bij Helenaveen (Noord-Brabant) en een bezoek aan het aangrenzend melkveebedrijf van John en Helma Verhoeven in Liessel.

Landbouwminister Gerda Verburg, gastvrouw bij Potocniks bezoek aan Nederland, liet dit gebied zien omdat het voorop loopt bij de invoering van de Europese regels voor Natura 2000 en de aanpak van de ammoniakproblemen. Verburg benadrukte dat die alleen oplosbaar zijn als verschillende partijen samen werken aan een beheerplan voor het gebied. Potocnik leek waardering voor deze aanpak te hebben. Hij benadrukte dat ecologische doelen gehaald moeten worden, waaronder de terugdringing van de ammoniakuitstoot. Hij zei ook dat EU-lidstaten in de keuze van hun maatregelen flexibel zijn en dat er ruimte is voor afweging van sociaal-economische belangen. Hij ging niet rechtstreeks in op de vraag of Nederland de Europese richtlijnen voor Natura 2000 niet te gecompliceerd en te strikt uitvoert.

Maandagmorgen hebben minister Verburg en commissaris Potocnik een werkontbijt in Rotterdam. Daar zijn ook vertegenwoordigers van LTO, Natuurmonumenten en provincies bij aanwezig. Daarna bezoekt Potocnik het Natura 2000-gebied de Voornes Duin en de Maasvlakte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    peelvenerboertjes

    De andere 161 gebieden komen van de zomer aan de beurt .Mooi om Janez Potocnicks met een goed gevoel naar Brussel te sturen dat het er allemaal zo goed geregeld is in Nederland . De brief van JP aan Barosso waarin de tijfels werden verwoord mocht dit bezoek niet ondermijnen. De show must go on , temeer omdat er voor de minister geen weg terug is .

Of registreer je om te kunnen reageren.