Home

Achtergrond 249 x bekeken

'EU-beleid onmisbaar voor groei'

Het Europees landbouwbeleid (GLB) is onmisbaar voor economische én ecologische groei in de Europese Unie.

Dat heeft EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos maandag gezegd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Ciolos sprak er over de toekomst van het GLB. Hij wierp daarbij vooral vragen op over doelen en instrumenten. Tegelijk stelde hij dat het landbouwbeleid meer rekening moet houden met de diversiteit in de lidstaten, zónder dat dit mag leiden tot renationalisering van het beleid.

Ciolos’ stelling dat het GLB onmisbaar is voor de Europese economie is opmerkelijk, omdat het GLB niet werd genoemd in de EU 2020-strategie van de Europese Commissie voor een duurzame, concurrerende economie.

Maandag lanceerde Ciolos ook een publiek debat over het EU-landbouwbeleid na 2013. Hij hoopt op die manier Europese burgers meer te betrekken bij het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Betrokkenen, dus niet alleen boeren maar ook milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en anderen, worden uitgenodigd om hun opvatting over het EU-landbouwbeleid kenbaar te maken via een speciale website, http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate.

Dat kan tot juni dit jaar. De Europese Commissie organiseert medio juli een conferentie naar aanleiding van het publieke debat. Dat moet input opleveren voor voorstellen over het landbouwbeleid na 2013, waarmee Ciolos nog eind dit jaar wil komen.

Het publieke debat staat in het teken van de EU 2020-strategie, waarin zaken als innovatie, energie en klimaat centraal staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.