Home

Achtergrond 302 x bekeken

Duizenden paddenstoelen op internet

Duizenden soorten paddenstoelen die in Nederland voorkomen, zijn vanaf zaterdag te vinden op internet.

Dan verschijnt na tien jaar een nieuwe editie van de Paddenstoelenatlas, die voor het eerst niet meer op papier is gedrukt, zo heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag aangekondigd.

In oude edities stonden al ruim 3600 verspreidingskaartjes van paddenstoelen in Nederland. Doordat het zoeken en determineren van paddenstoelen steeds populairder is geworden, zouden er nu zeker meer dan vierduizend kaartjes moeten worden opgenomen. Papier is daarvoor geen geschikt medium meer, aldus de vereniging.

Jaarlijks komen er bij de vereniging ongeveer 60.000 meldingen van vondsten binnen. De werkgroep Paddenstoelkartering van de vereniging probeert elke soort in detail op naam te brengen. Op de kaartjes op internet is in een oogopslag te zien hoe de soorten verspreid zijn over het land. Zo zijn cantharellen vooral te vinden in de duinen en het oosten van het land. Die hebben dus zandgrond nodig, terwijl de spechtinktzwam alleen op de drassige oevers van de IJssel groeit.

De vereniging garandeert dat alle paddenstoelgegevens in de digitale atlas kloppen, terwijl er elders volgens haar veel onbetrouwbare data circuleren. De Paddenstoelenatlas is te vinden op www.verspreidingsatlas.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.