Home

Achtergrond 184 x bekeken

Duitsland wil geen langere startbaan AWACS

Duitsland voelt niets voor verlenging van de startbaan van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Een verlenging van 900 meter in oostelijke richting zou veel geluidsoverlast schelen van AWACS-vliegtuigen in Limburg.

Maar volgens het Duitse ministerie van Defensie neemt de herrie in eigen land dan juist toe. Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) geschreven aan de Tweede Kamer.

De Vries had bij Duitsland op de baanverlenging aangedrongen. Een rapport had eerder aangetoond dat de Duitsers daar geen last van zouden hebben. Maar dat klopt volgens de oosterburen dus niet, bovendien zien ze nog allerlei andere beren op de weg. Dan gaat het om de kosten van de baanverlenging, moeilijke procedures en politieke obstakels. De gemeente Geilenkirchen had al eerder laten weten de baanverlenging niet te zien zitten.

De Vries legt zich er nog niet bij neer en heeft aangekondigd nog een keer naar de analyse van het Duitse ministerie van Defensie te laten kijken. In een volgende NAVO-vergadering staat de baanverlenging opnieuw op de agenda.

Andere maatregelen om het aantal starts en landingen te beperken, hebben nog geen vruchten afgeworpen. Het aantal vliegbewegingen lag vorig jaar zelfs nog iets hoger dan een jaar eerder. De Vries verwacht dit jaar wel resultaat. Een vluchtsimulator maakt minder trainingsvluchten nodig en andere NAVO-landen nemen vliegbewegingen over. Nederland neemt er 120 voor zijn rekening en heeft aangeboden veertig vrachtvluchten voor internationale vredesmissies via vliegbasis Eindhoven te laten lopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.